Бюлетин

Глобалните доставки на природен газ застрашават постигането на целите за борба с измененията на климата

Държавите, които тази година буквално се борят за повече природен газ, за да заменят доставките от Русия, рискуват отделянето на емисиите от вредни вещества в атмосферата да продължи още години наред, което може да осуети постигането на целите за борба с измененията на климата. Това предупредиха днес изследователите от Групата за проследяване на климатичното действие (Climate Action Tracker), цитирани от Ройтерс. Докладът им беше огласен на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Свидетели сме на сериозен подем в производството на втечнен природен газ, който е изкопаемо гориво, и на увеличаването на износа му по света – в Европа, Африка, Северна Америка, Азия и Австралия, поради което емисиите от вредни вещества може да се увеличат над опасните нива в глобален мащаб.

Това заяви Бил Хеър, главен изпълнителен директор на изследователския институт “Клаймът аналитикс” (Climate Analytics), който заедно с института “Ню клаймът инститют” (New Climate Institute) формира Групата за проследяване на климатичното действие.

Снимка: AP

Планираните проекти може да генерират нови емисии от вредни вещества, които да доведат до изчерпването на 10 процента от оставащия “световен въглероден капацитет” – общото количество, което може да бъде отделено в атмосферата, без да се стигне до повишаване на глобалното затопляне с повече от 1,5 градуса по Целзий спрямо доиндустриалната епоха, предупреждават изследователите на климатичните промени. Сред тези проекти са новите газови сондажи в Канада и увеличаването на инфраструктурата за внос на втечнен природен газ в Германия и Виетнам.

Страните, които участват в Парижкото споразумение от 2015 г. за борба с изменението на климата, са поели ангажимент да се опитат да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий спрямо доиндустриалната епоха.

Още от Built.bg:  RWE планира да инвестираа 55 милиарда евро в проекти по целия свят

В момента световният климат е с 1,2 градуса по Целзий по-топъл спрямо доиндустриалната епоха, отбелязват изследователите.

Усилията за предотвратяване на катастрофално изменение на климата през тази година са сериозно затруднени поради глобалната енергийна криза. Тя бе предизвикана от намалените количества природен газ и растящите цени на горивата, тъй като Русия рязко намали доставките на синьо гориво за Европа откакто нахлу в Украйна на 24 февруари.

Руските газови доставки за Европа се сринаха до 7,5 процента от общия внос, осъществяван от страните на Стария континент, спрямо около 40 на сто през последните години.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам