Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гневът на строителите

Пътностроителните фирми излязоха рано тази сутрин на национален протест, организиран от Българската браншова камара “Пътища”, с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. В София хората започнаха да се събират пред Народното събрание.

Към 9:00 ч. пътни строители от най-голямата фирма в бранша в Хасковска област – “АБ”, излязоха на протест на шосето Хасково – Димитровград. Около 30 души от персонала и близо 20 машини се събраха на разклона за село Крепост. Техниката предприе няколко обиколки на трасето, от кръговото кръстовище до завода на “Язаки” до пътния възел с магистрала “Марица”, като за кратко блокира изходите към аутобана. Протестиращите опитаха да излязат на платната на четирилентовия път, но бяха възпрени от органите на реда.

Протестиращите в Хасково

Час по-късно, около 10:00 ч., протестиращите от пътно-строителния бранш хора се насочиха към Министерството на финансите и след това към Министерския съвет. Преди това те блокираха движението по бул. “Цар Освободител”. От там, протестното шествие на пътните строители се насочи отново към сградата на парламента.

Към 11 ч. служители на “Автомагистрали-Черно море” АД затвориха кръговото кръстовище край ГКПП “Дунав мост” при Русе, като разпънаха 150-метров трибагреник. Издигнати бяха транспаранти с надписи “Няма да се откажем! Платете ни изработеното!” и “Стига обещания! Дайте ни изработеното!”.

Протестиращи в Русе

“Става дума за средствата за ремонта на автомагистрала “Тракия” от държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство. Провели сме множество срещи с всички служебни и редовно избрани правителства. Написали сме множество писма, позиции, декларации, които до момента са без отговор”, обясниха протестиращите от „Автомагистрали-Черно море” АД. Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя – “Автомагистрали” ЕАД, чрез агенция “Пътна инфраструктура” към дружеството е в размер на 27,6 млн. лева.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Протест на друга пътноподдържаща фирма по същото време се организира и на пътя Русе-Бяла, в района на разклона за село Иваново. Недоволството е част от национален протест, който се осъществява в различни точки на страната.

Протести има и в Старозагорска област. Пътноподдържащата фирма “Трейс” за кратко затвори подхода към Стара Загора от автомагистрала “Тракия”, видя репортер на БТА. Тук сме да подкрепим колегите от браншовата организация, чрез този протест искаме да напомним да ни бъде платено всичко, което сме изработили, каза пред медиите Николай Дешков, ръководител проект Текущи ремонти и зимно поддържане – Стара Загора.

Той допълни, че на фирмата не е платено за зимното поддържане, както и за ремонт на пътя II-66 Чирпан-Стара Загора. Машините направиха обратен завой на пътя, с което затрудниха за кратко движението, след което се върнаха в Стара Загора.

Протестни действия има и във Варна, както и в Ловеч.

Протестиращи във Варна

По-рано през деня, премиерът Кирил Петков изрази надежда да мине през правна комисия към Народното събрание предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. на строителните фирми.

Към обяд, с надути клаксони на протеста на пътностроителните фирми пред Народното събрание беше докарана транспортна и снегопочистваща техника.

В същото време бе блокиран двупосочно пътят между Перник и София, на кръстовището за село Драгичево. На шосето застанаха работници от пътното дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) “Пътища Перник”, с което Агенцията “Пътна инфраструктура” имаше  договор  за поддържане на републиканските пътища на територията на областта до миналата година, включително. Протестът бе подкрепен и от работници на кариерата в село Студена и подизпълнители на пътното строителство в региона.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Неразплатени са 15 млн. лв. на “Пътища Перник” ДЗЗД, посочи техническият ръководител Евгений Герасимов. По думите му, заради забавените плащания е освободен 60 на сто от персонала на фирмата. След протестите през есента, ни бяха платени едва 2 млн. лв., каза Герасимов. Според него дружеството дължи 7 млн. лв. на подизпълнители.

Не знаем как ще изпълним спрените миналата година договори, при настоящото поскъпване, притеснени са от “Пътища Перник”. Материалите са с нараснали двойно и тройно цени, за чия сметка ще бъде това увеличение, попитаха пътните строители. Недоволните заявиха, че днешният протест е само репетиция.

Протестите продължават.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам