Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гняв в Европарламента за финансирането на енергийната независимост на ЕС

Регионалната комисия на Европейския парламент предупреди, че няма да одобри пренасочване на европейски средства от кохезионните фондове за изграждане на енергийна инфраструктура, която да осигури енергийна независимост на ЕС от Русия.

На 18 май Европейската комисия предложи план на стойност 300 млрд. евро, който за пет години да направи ЕС независим от вноса на руски изкопаеми горива. Предвидените средства трябва да дойдат основно не от свежи пари, а от пренасочване от вече одобрените планове за възстановяване от пандемията от COVID-19 и от еврофондовете. Наречен REPowerEU, планът предвижда ускоряване на зеления преход, енергийни икономии и инвестиране в енергийна инфраструктура, която да позволи алтернативни доставки на горива.

Еврокомисията вече пренасочи пари от регионалните фондове за пандемията, а наскоро и за интеграцията на украинските бежанци, потърсили временна закрила в ЕС, давайки ги на правителствата, без допълнителни условия.

Според евродепутатите предложеното допълнително прехвърляне на средства, сега за енергетика, ще забави развитието на регионите, задълбочавайки различията между по-богатите и по-бедни части на Европа.

Председателят на комисията Юнус Омарджи е подкрепен от старшите депутати в комисията от шест от седемте парламентарни групи в Европейския парламент, включително от Андрей Новаков от ГЕРБ, който е говорител на ЕНП в комисията.

Европейският парламент в Страсбург

Депутатите напомнят, че таванът на прехвърляне на средства от кохезионните фондове към други цели е бил фиксиран на 5% по време на преговорите за европейския бюджет и “представлява достатъчен възможен принос на сближаването към целите на REPowerEU, особено като се има предвид, че първоначалната позиция на Европейският парламент беше да се отхвърли всяко прехвърляне“, казват евродепутатите.

Според тях еврофондовете ще работят за целите на REPowerEU и без да са необходими допълнителни трансфери. Евродепутатите подчертават, че за 2021-2027 г., 100 милиарда евро от политиката за сближаване, така или иначе ще бъдат насочени към инвестиции за декарбонизация и зелен преход чрез възобновяема енергия, водород и инфраструктура. Те все пак казват, че биха приели такива проекти да се изпълняват изцяло за сметка на еврофондовете, без да е необходимо съфинансиране от националните бюджети.

Още от Built.bg:  Кой поема управлението на Иран след смъртта на президента

Членовете на парламентарната комисия смятат, че всички допълнителни нужди от финансиране трябва да бъдат задоволени чрез преразглеждане на многогодишния бюджет на ЕС или чрез допълнително заемане на дълг от международните финансови пазари, както беше направено за плана за възстановяване от COVID-19.

Окончателната позиция на Европейския парламент ще се гласува от всички депутати в пленарна зала според позицията на водещата парламентарна комисия, която по промени във финансирането е бюджетната. Позицията на регионалната комисия е знак, че евродепутатите може и да затруднят приемането на законодателното предложение, тъй като без съгласието на Европейския парламент, промени в бюджета на ЕС не могат да бъдат правени.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам