Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Годината ще приключи с около 10 на сто ръст на цените и около 30 на сто ръст на продажбите на жилища в София

Продължаващата пазарна активност в заключителното тримесечие дава основание на Bulgarian Properties да смята, че годината ще приключи с около 10 на сто ръст на цените и около 30 на сто ръст на продажбите на жилища в София, прогнозират от агенцията за недвижими имоти в свой анализ, получен днес в БТА.

Тези резултати надхвърлиха очакванията ни за по-умерен ръст на цените, но трябва да се отчете и нарастващата инфлация, която “изяжда” част от постигнатия растеж и в реално изражение цените наистина ще завършат с около 5 на сто ръст за 2021 г., коментират от компанията.

Рекордни обеми продажби, силно търсене, надвишаващо предлагането, и ускоряващ се ръст на цените жилищния пазар в София в края на 2021 г., отчитат от Bulgarian Properties. “Още в началото на годината имотният пазар даде заявка за предстояща успешна година и успя да запази темпове през всички месеци, въпреки последвалите вълни на пандемията и наложените ограничения,” коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията, цитирана в прессъобщение на компанията.

“Така имотният пазар успя да загърби последиците от COVID-19 и трудностите, които пандемията предизвика през 2020 г., и да възобнови възходящия си тренд. Освен на търсещите нов дом, той успя да привлече вниманието и на инвеститорите, превръщайки се за пореден път в сигурен пристан за спестявания и дългосрочни вложения”, допълва тя.

Започналите през 2020 г. тенденции се разгръщат през 2021 г. и жилищният пазар продължава да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано.

Още от Built.bg:  В каква Европа ще се събудим: Макрон разпусна френския парламент. "Алтернатива за Германия" печели второто място

Жилищното кредитиране бележи рекорден ръст през 2021 г., а лихвените проценти продължават да спадат, посочва Стойкова. Средната работна заплата в София нараства с по-бърз темп от цените на жилищата, надхвърляйки 2000 лв. и задържайки достъпността на жилищата на отлични нива. По думите й всичко това е довело до интензивен и на моменти дори еуфоричен жилищен пазар, който оставя голяма част от търсенето неудовлетворено.

Средната цена апартаментите, купени в София през третото тримесечие, по данни на компанията е 1200 евро/кв.м при 1175 евро/кв.м през второто тримесечие и 1115 евро/кв.м година по-рано. Това представлява ръст от 7,6 на сто на годишна база, който се запазва сходен с този от второто тримесечие – 8,8 на сто, и значително надвишава отбелязаните през предходните тримесечия ръстове от около 2-3 на сто.

Средната обща цена на закупените апартаменти през третото тримесечие нараства до 116 750 евро при 100 500 евро през второто тримесечие и 100 260 евро средно за 2020 г.
Данните на компанията сочат, че новосключените сделки в София за деветмесечието на 2021 г. бележат ръст с 25 на сто спрямо 2020 г. и с около 10 на сто спрямо 2019 г.

Тук са отразени сделките, сключени с имоти ново строителство, към момента на тяхното сключване и дават обективна картина на реалното нарастване на обемите продажби в столицата.

Към момента на съставяне на този анализ все още няма данни от Агенцията по вписванията за третото тримесечие, но изнесените по-рано данни за второто тримесечие показаха ясната тенденция за нарастване на обемите продажби с около и над 40 на сто спрямо 2020 г. и с близо 30 на сто спрямо предпандемичната 2019 г., уточняват от компанията.
По данни на компанията малко над една средна месечна софийска заплата е нужна за закупуване на 1 кв.м жилищна площ в София.

Още от Built.bg:  Как завърши Западноевропейската обиколка на Зеленски

Това става възможно поради продължаващия ръст на средната заплата в столицата, която през второто тримесечие по данни на НСИ вече е 2072 лв. Това е с близо 14 на сто над нивото й за същия период на миналата година.

Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, които са 96 на сто от изтеглените жилищни кредити, продължават да спадат и към месец септември са на средно ниво 2,68 на сто по данни на БНБ. От компанията коментират, че това обуславя и голямото търсене на кредити и рекордния ръст, който жилищното кредитиране бележи – близо 40 на сто на годишна база за първите 9 месеца на годината по данни на БНБ.

Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София за полугодието са 498 при 437 за първото полугодие на 2020 г. и 450 за първата половина на 2019 г., преди пандемията. Т.е. имаме известно ускоряване на обема на вадените разрешителни, но цялостното усещане е за по-бавно излизане на проектите на пазара, коментират от компанията и допълват, че това може да се дължи и на изчакване от страна на инвеститорите заради нарастващите цени на материалите, за да могат да ценообразуват адекватно новите си проекти.

За поредна година новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата. Сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени. Сред най-предпочитаните квартали остават южните и източните квартали на София, но купувачите са склонни да отделят внимание и на други зони, където има ново строителство с по-ниски цени.

Още от Built.bg:  Избирателната активност в 11:00 часа за НС е 8,34%, а за Европейски парламент - 8,49%

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам