Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Големи и малки жилищни сгради ще имат равен достъп до средствата за саниране

По Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 1,4 млрд. лв. за саниране на жилищните сгради, като Министерството на регионалното развитие ще осигури равен достъп до финансиране на големи и малки жилищни сгради. Освен това вече ще могат да кандидатстват и съвсем малки сгради – с три жилища. Това обясни в Плевен заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, съобщиха от министерството. Иванова представи възможностите за развитие на Плевен и региона чрез новите европейски програми, управлявани от министерството. В срещата участваха областните управители на Плевен и на Ловеч Иван Янчев и Виктор Стойчев, кметът на община Плевен Георг Спартански и други.

За да има равнопоставеност, жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи. И за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общата сума 1,4 млрд. лв. В категорията малки жилищни кооперации ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи – с над 36 жилища.

“За разлика от предишната националната програма за саниране, сега поправихме редица ограничителни несправедливости. Вече допустими за саниране ще бъдат и сгради с 3 жилища. Освен това решение за участие в програмата ще се взима с 50 на сто съгласие на собствениците, а не със 100 на сто, както беше преди. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни гражданите”, обясни заместник-регионалният министър.Building Apartment Architecture  - friscii / Pixabay

 

Всички сдружения на собствениците, които подадат документи за саниране до края на март 2023 г., ще ползват 100 процента грант за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. За сдруженията, които се включат между март и декември 2023 г., безвъзмездната помощ ще е 80 на сто, като останалият ресурс от 20 на сто трябва да се осигури от собствениците. Условието за самоучастие е изискване на Европейската комисия.  “Предвидени са финансови инструменти за подпомагане на сдруженията, които имат проблем с осигуряването на собствен ресурс, както за самоучастие в програмата, така и за изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване”, информира Иванова.

Още от Built.bg:  "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" е единствената компания останала в краткия списък за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

Санирането на сградите ще цели постигането на енергоспестяване и достигане на по-висок енергиен клас “B”. Освен ремонти с изолация по фасади, покрив, нова дограма, допустими ще са мерки като нови системи за отопление, подмяна на тръбните разводи от вертикални в хоризонтални, осветление, ел.-инсталация, ВЕИ за ток или топла вода, но само в общите части. Иванова допълни, че предстои финализиране на методическите указания и изготвянето на типови документи. Предвижда се на първия етап сдруженията да кандидатстват в МРРБ, а след това чрез обществени поръчки ще бъдат избрани специализирани компании, които ще оперират в шестте района за планиране, да управляват програмата.

Иванова съобщи още, че 235 млн. лв. от Плана за възстановяване са предвидени за енергийна ефективност на частните бизнес сгради от всички сектори. По тази програма ще се изисква 50 на сто самоучастие на собствениците. По Програма “Развитие на регионите” 2021-2027 г. ще е допустимо саниране на еднофамилни къщи в 50 града на страната, но те трябва да попадат в цялостна проектна идея, която предвижда подобряване визията на район в града.

Плевен заедно с Видин като центрове на растеж в Северозападен район за планиране ще имат достъп до бюджет от 226 млн. лв. по Програма “Развитие на регионите” 2021-2027 г. Двете общини ще могат да работят и по съвместни проекти. За останалите градски общини от района са на разположение 550 млн. лв. от програмата. Иванова съобщи още, че около 60 млн. лв. предстои да бъдат инвестирани в Плевен и по Програма “Околна среда” 2021-2027 г. за подмяна на ВиК съоръженията.

Сериозни възможности пред региона дават и програмите за трансгранично, транснационално и териториално сътрудничество. Плевен има достъп до 5 от тях, като с най-голям бюджет е програмата за съвместни проекти с Румъния. Тя ще инвестира над 200 млн. евро в пограничните райони на двете държави. Сред приоритетите ѝ са подобряване на навигацията по река Дунав, модернизиране на железопътната свързаност – основно на гаровия комплекс в Русе, и пълно прединвестиционно проучване за изграждане на нови мостове над Дунав. Над 86 млн. евро са средствата по приоритета “Зелен регион”, който ще финансира мерки за превенция от наводнения, за укрепване капацитета за справяне с тях в целия трансграничен регион, както и мониторинг и извънредни ситуации при наводнения и др.

Още от Built.bg:  Фон дер Лайен обяви кандидатурата си за втори мандат като председател на ЕК

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам