Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Големият самотник на булевард „Ал. Стамболийски“

Автор: Built.bg

Снимки: Built.bg

Софийската техническа гимназия (СТГ) е най-старото средно техническо училище на Балканския полуостров. Гимназията е създадена през 1883 г. с указ на Александър Батенберг – 5 години преди Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Последно в нея трябваше да се премесят Специализираните съд и прокуратура, но с все по-вероятното решение за закриването им, съдбата й е неясна.

На 9 декември 1883 г. Батенберг издава указ за създаването на специализирано училище, което да подготвя занаятчии, дърводелци, железничари и професионални майстори. Първата сграда е в Княжево, някогашната турска сукнарска фабрика. Към зданието има и пансион. Началото е трудно, защото липсват квалифицирани преподаватели, както и хора, които да изготвят програмата. Първият випуск е от 46 ученици.

С годините обучението в Софийската техническа гимназия става все по-престижно. Открива се грънчаро-пещерски и тъкачно-бояджийски отдел. През 1893 г. е преименувана на Дъжавно техническо училище. Випуските вече са 8. В програмата се включват нови, съвременни предмети като механика, електротехника, технология, чертаене и парни машини.

На сегашния адрес, бул. „Ал. Стамболийски“ 82 училището се мести през 1905 г. Сградата е построена специално за нуждите на обучението. През март 1913 г. в училището се влива Механо-техническото училище в Габрово, като приема неговите учители и ученици. По време на Първата световна война през октомври 1915 г. е превърнато в главна армейска работилница, каквато остава до края на Първата световна война.

През 1924 г. е преобразувано в Държавно средно механо-електротехническо училище. След 1943 г. училището приютява в сградата си Първа девическа търговска гимназия. През Втората Световна война обаче зданието понася сериозни поражение от бомбардировките. На същото място през 1951 г е построена нова, по-голяма и обширна сграда – именно тази, която е запазената до днес и всички гледат от прозорците на близкия голям търговски център.

Още от Built.bg:  ВАС реши да бъде прекратена новата организация на движение по “Витоша“, “Патриарх Евтимий“ и “Проф. Фритьоф Нансен"

След войната през 1949 г. специалните училища у нас стават техникуми. А техническата гимназия става Техникум „Йосиф Сталин“. С времето и развитието на технологиите отделните специалности в техникума стават все по-значими и се отделят от училището. Електротехническият отдел прераства в Електротехникум „Сергей Киров“ и се отделя в друга сграда на пл. „Руски паметник“.

Обособяват се още Техникум по фина механика (1958) и през 1960 г. Техникум по двигатели и топлотехника (по късно – Техникум по енергетика) „Вилхелм Пик“, днес Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“.

Междувременно училището е преименувано за пореден път на Образцов Механотехникум. През 1960 г. в него учат 1200 ученици. След 1989 г. настъпват още промени в училището – започва усилено изучаване и преподаване на чужд език. Отделят се две паралелки с немски език, в техникума пристигат преподаватели от Германия. Училището дори изпробва дуалната немска система. Учи се специалността „Автоматизация на производството“ по германски стандарт, а учениците завършват и с диплома за владеене на немски език.

През 2003 г. поредната реформа в образованието закрива техникумите и ги преименува в гимназии. Училището става Софийска техническа гимназия. Интересът към смятаното за едно от най-престижни училища у нас обаче всяка година намалява. През 2008 г. паралелките са само 7, докато 8 години по-рано са били 32. На следващата година прием на ученици не е обявен. На 10 август 2010 г. с решение на МС първото средно техническо училище на Балканите е закрито.

Първите години след затварянето сградата е в активите на МОН, а през 2015 г. е прехвърлена на Софийския университет – там започват да се обучават студените по медицина. За кратко е стопанисвана и от болница „Лозенец“, но бързо се оказва, че и двете институции не се нуждаят от нея. Така през декември 2017 г. с решение на Министерския съвет зданието е дадено на Висшият съдебен съвет с изключение на малка част от първия етаж, която е оставена на СУ.

Още от Built.bg:  Mерил Стрийп и всички нейни лица

С различни собственици, но без поддръжка сградата започва да се разпада. През 2020 г., 10 години след затварянето й, част от покрива на старата техническа гимназия пропадна. Днес пораженията са още по-големи – дупките в тавана са на три места. Входът и цялата фасада са опасани с предпазни ленти, а видеонаблюдение пази мястото от нарушители.

Още през 2017 г. се заговори, че сградата ще стане новият дом на Специализирания съд и прокуратура. Но това така и не се случи. На въпрос на Built.bg за съдбата на стария техникум, от ВСС ни отговориха, че за последните няколко години са предприели няколко действия: изготвен е технически паспорт на сградата, направени са проучвания за състоянието й, започната е процедура по избор на изпълнител на ремонт и такава за избор на строителен надзор. Тези процедури все още текат, но ремонт ще има.

През това време от ВСС твърдят, че са осигурили пълна безопасност на сградата – има 24-часова охрана, електроподаването е спряно, фасадата е обезопасена, а на място се извършват редовни огледи. В момента само първият етаж на зданието е ремонтиран – именно тази част, която принадлежи на Софисйкия университет и където се помещава институтът „Конфуций“.

По-голямата площ на сградата пустее. Два въпрос обаче не получиха поисканите отговори – кога ще се извърши ремонтът и за какво ще се използва в бъдеще сградата?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам