Бюлетин

Горещ дебат за къпалнята “Мария Луиза”

Снимки: БТА

Вместо да се разправят предизборно и да използват тази тема за предизборен пиар, беше нужно да обсъдят вариантите, така че да се защити общинският интерес и да се възстанови къпалнята.

Това заяви днес в Столичния общински съвет (СОС) кметът на София Йорданка Фандъкова, която пред журналисти коментира писмото на мажоритарния собственик на къпалнята “Мария Луиза” Румен Гайтански, представено вчера на комисиите към СОС.

Румен Гайтански иска 24 общински имота срещу прехвърлянето на акциите си в “Парк Мария Луиза” АД на Столичната община. Това става известно от писмо на мажоритарния собственик на дружеството “Парк Мария Луиза”, представено днес на Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет (СОС).


Снимка: БТА 

В писмото Гайтански пише, че все още не е получил отговор на предложението му да прехвърли на Столичната община акциите си в “Парк Мария Луиза” АД.

Тъй като няма отговор, той прави ново предложение, в което описва конкретните имоти, които иска.

Терените се намират на бул. “Г. М. Димитров”, бул. “Черни връх” и в кв. “Слатина”. “В случай че прецените за необходимо, моля да предложите други имоти, собственост на Столична община или на дружеството “Софийски имоти” ЕАД, срещу което да ви бъдат прехвърлени притежаваните от мен акции от капитала на “Парк Мария Луиза” АД. 


Снимка: БТА

“София може да бъде ощетена с поне 100 000 000 евро!”, написа днес по темата общинският съветник Борис Бонев в профила си във Фейсбук. Къпалнята Мария Луиза, която от 20 години тъне в разруха, да бъде върната на София, но срещу 24 общински имота с потенциал за реализиране на 100 000 кв. м разгърната застроена площ на цена поне 100 млн. евро.

Още от Built.bg:  DOT Sofia - сграда за истинска столица

Това нахално искане отправи Румен Гайтански-Вълка към общинския съвет, отбелязва Бонев. Той обръща внимание на конкретността, с която Гайтански посочва имотите, които иска, някои от които с предназначение за училище или за паркинги. Информация, която несъмнено му е подадена отвътре на Общината, коментира общинският съветник. Според него е ясно, че управляващите от ГЕРБ се готвят да правят подаръци в края на последния им мандат. “Няма да го допуснем”, пише Бонев.

Председателят на СОС Георги Георгиев му отговаря с публикация в социалната мрежа и пише, че “единственото вярно в патетичния текст на Бонев е, че Гайтански е поискал от съвета, ако няма да изкупи акциите му в къпалнята, то да ги замени с имоти.

“Писмо, което лично препратих веднага на общинските съветници, включително и на Борис Бонев”, подчертава Георгиев. Той посочва, че преди 5 месеца именно Бонев е предложил общината да си изкупи къпалнята обратно.

“Тогава му отговорих, че за нещо, което е подарено преди 20 години с бандитски схеми на частни фирми, няма как сега да платим още десетки милиони левове от данъците на софиянци”, пише председателят на СОС в социалната мрежа.

Той добавя, че “втори подарък няма да има и София няма да плаща откуп. Нищо в позицията ми не се е променило”.

Преди повече от 20 години къпалнята „Мария Луиза“ е „харизана“ на едно смесено дружество и години наред се търсят различни възможности за имота, посочи Фандъкова.

Добре е да се възстанови къпалнята във вида, в който беше, даже имаше представяне на проект, но очевидно на собственика не може да се има доверие, защото, при положение че вече имаше внесена виза, одобрена от главния архитект, той отсече десетки дървета, което блокира целия този процес, коментира столичният кмет. Според нея другите варианти са връщане на акциите на общината, което е изцяло в правомощията на СОС.

Още от Built.bg:  Сбогувахме се с "колоса на американската дипломация Хенри Кисинджър". Погледът на западната преса

“Схемата отпреди 20 години няма да бъде осребрена, докато ние отговаряме за града“, каза на брифинг председателят на Съвета Георги Георгиев. Той подчерта, че няма изобщо казус с Румен Гайтански. “Той може да иска, каквото пожелае, но няма кой в СОС да му го даде”, заяви Георгиев. Според него столичани имат право на собственост върху къпалнята “Мария Луиза”.

Чрез бандитска схема е изгубен контрола върху къпалнята и Столичната община е останала с дял от 42%. Ако има един ден сделка, това няма да бъде в този мандат, а ще бъде само при изгодни за София условия, подчерта той, но такива до момента не сме виждали. Отчаяно се търси медийно внимание преди изборите, коментира Георги Георгиев.

“Ако ГЕРБ са искали да решат проблема с къпалнята, са могли да го направят”, заяви общинският съветник Борис Бонев. За него няма никакво съмнение, че информацията за подробно описаните 24 имота в писмото на Гайтански до Столичната община е получена от вътрешни източници в общината.

Бонев предполага, че общината ще направи прощален подарък на Гайтански в края на този управленски мандат. Борис Бонев заяви, че няма никакво доверие, че Столичната община и СОС работи в защита на обществения интерес за къпалнята “Мария Луиза”.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам