Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Госпожо архитект” – книга, посветена на първите жени архитекти в България

“Гьоте институт” и фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят книжка  „Госпожо архитект“, посветена на първите жени архитектки в България. Изданието е продължение на едноименната изложба. Събитието на 29 март ще бъде съпроводено и от дискусия, съобщават организаторите.

Участници са Васил Макаринов, Теодор Караколев, д-р арх. Любинка Стоилова и д-р арх. Анета Василева.

Книжката събира на едно място биографична и илюстративна информация за първите български архитектки, припомня широкоизвестни факти, но и откроява нови важни детайли от културната ни история. Съдържа текстове, които са следствие от проучванията на екипа на фондация „Български архитектурен модернизъм“ през последните 10 години, както в България, така и в множество архиви в Германия. В изданието има и новооткрити визуални материали, които допълват опита за осветляване на тази част от културната ни памет.

Идеята е да се събере на едно място в синтезирана форма, информация, която е разпръсната между различни издания, книги и албуми, документи, архиви и институции, а там където има липсващи данни да се поведе интереса на читателя към „археологическо” търсене и попълване.

Виктория Ангелова, една от първите жени архитекти в България

„Жените навлизат в българската архитектура рано и смело още през първата половина на 20 век. Важна роля в този процес имат двете Балкански и Първата световна войни – именно тогава много дами за пръв път заминават в чужбина, за да получат своето архитектурно образование. Дотогава архитектурата у нас е доминирана изцяло от мъже. Подобна е ситуацията в целия свят – единици са жените, които са успели да направят кариера в тази строго консервативна сфера. Също така в този период архитектурата изцяло се променя с навлизането на нови архитектурни идеи, концепции, материали, конструкции – така въпреки трудностите и пречките от различен характер жените творят наравно и често съвместно със своите колеги мъже и създават също толкова интересни, оригинални и качествени сгради, които и днес красят нашите градове и села“, разказват организаторите.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Изложбата „Госпожо архитект“, подредена през юли месец 2022 година в градската градина пред Народния театър, представи двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Първата част се фокусира върху германската реалност, а втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Тази година изложбата тръгва на своеобразно турне из страната в сгради, проектирани от архитектки. През април ще е в Бургас, през май – в Казанлък, а през есента – в Пловдив. След това ще бъде представена и в други градове.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам