Бюлетин

Гърция и цените на енергията – от подпомагане към икономия и алтернативни източници

Solar Solar Panels Photovoltaic  - LCEC / Pixabay

Въпреки че гръцкото правителство обяви схеми за подпомагане на домакинствата заради рязкото поскъпване на енергията след руската инвазия в Украйна, Атина не ограничава мерките си само до това, а действа активно за намаляване на консумацията и за ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници, които наред с екологичните ползи ще ограничат финансовите последствия и ще намалят зависимостта от внос на енергоносители.

Гръцки план „термостат“ за намаляване на енергийното потребление обмисля правителството по модела на Испания и Италия и в съответствие с насоките на Европейския съюз и Международната агенция по енергетика (ΙΕΑ), съобщава „Катимерини“.

За план „термостат“, както италианските медии нарекоха решението на правителството на Италия да ограничи на над 27 градуса температурата, на която ще работят климатиците в обществените сгради през лятото, и на до 19 градуса през зимата, намекна вчера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на срещата си с президента Катерина Сакеларопулу.

„С малки промени в поведението си можем да спестим енергия, да икономисаме пари, за улесним страната в усилията й да намали общия си енергиен отпечатък. Това са политики, от които има само полза  и за прилагането на които правителството ще се погрижи да представи много скоро конкретен и цялостен план“, каза Мицотакис.

Планът, за който намекна премиерът, има за ориентир испанския модел, в който освен ограничения за климатизацията се предвижда и дистанционна работа за публичния сектор три дни в седмицата.

Основната интервенция в гръцкия план, според запознати източници, ще се отнася до обществените сгради. Енергийният регулатор вече е започнал пълно обследване на енергийната консумация на всяка обществена сграда през зимата и през лятото и е изчислил потенциалната икономия от регулирането на температурата. За контрол на енергийната ефективност ще бъдат инсталирани и специални системи, които до момента са прилагани само пилотно.

Още от Built.bg:  Путин обяви украински територии за част от Русия. Украйна ще поиска официално „ускорено присъединяване към НАТО“

Сред препоръките на ΙΕΑ, които използва за модел Гърция, са включени още дистанционна работа три дни седмично, стимули за използване на обществен транспорт, ротационно движение на автомобилите в градовете, насърчаване на използването им от повече пътници, намаляване на максималната скорост на магистралите, градове без автомобили в неделя, използване на железопътен вместо въздушен транспорт.

Очаква се гръцкото правителство освен това да увеличи целите за енергийни икономии в рамките на националния план за енергията и климата от 9 на 13 процента през 2030 г.

През юли трябва да стартира и програмата „Електра“ на стойност 640 млн. евро за увеличаване на енергийната ефективност на поне 500 обществени сгради с обща площ от около 2,5 млн. кв.м. Целта е да бъдат спестени 230 хиляди мегаватчаса енергия до края на 2025 г. Оценява се, че ползите за гръцкия бюджет ще достигнат до 100 млн. евро годишно.

На частния сектор за енергийни икономии ще бъдат отпуснати 450 млн. евро от фонда за възстановяване. Очаква се от схемата да се възползват около 10 хиляди компании, които да намалят въглеродните си емисии с поне 30 процента.

През юни ще бъде отворена и електронната платформа за приемане на заявления в програмата „Рециклирам – сменям уред“, съобщава „Прото тема“. В програмата за субсидиране на смяната на стари домакински уреди с нови, енергийно по-ефективни, се очаква да участват около 350 хиляди домакинства. Те ще получат безвъзмездно от 35 до 50 процента от стойността на новия уред според дохода на бенефициента и без горна граница на сумата, за да заменят старите си климатици, хладилници и фризери.

Още от Built.bg:  Може ли войната в Украйна да ускори зеления преход в енергетиката?

Другата линия, по която се работи, е увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, които наред с екологичния си ефект осигуряват и голяма степен на енергийна независимост. През тази година капацитетът за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на гръцката електрическа компания ДЕИ ще се удвои, съобщи АНА-МПА.

Тази прогноза се съдържа в плановете на компанията, представени от нейния президент и изпълнителен директор Йоргос Стасис.

По-конкретно инсталираните фотоволтаични мощности ще се увеличат от 239 мегавата в момента до 489 мегавата.

Лицензите, които предоставя ДЕИ и са в различна степен на готовност, възлизат на 5,9 гигавата, от които 4,7 гигавата са фотоволтаични инсталации, а 1 гигават – инсталации за съхранение на електроенергия.

През първото тримесечие на годината производствените мощности от ВЕИ, които са влезли в експлоатация, са над два пъти повече в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., а мощността им е по-голяма с 62 процента.

През следващите години Гърция може да покрие в цялост нуждите си от енергия от възобновяеми източници, каза днес още по-оптимистично гръцкият министър на развитието и инвестициите на Десетия конгрес „Атински енергийни диалози“  (Athens Energy Dialogues).

Източник: БТА 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам