Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гърция изгражда мрежа за специална защита на плажни зони и планински масиви

Гърция ще изгради мрежа за защита на хиляда плажни зони, в които ще бъде забранена всякакъв вид човешка дейност се съобщава в електронното издание на гръцкия вестник “Елефтерос типос”.

Програмата се разработва от министерството на околната среда. Премиерът Кириакос Мицотакис вече съобщи, че 30 на сто от морските зони са поставят под специална защита, а една трета от тях ще влязат в режим на пълна защита. Това означава, че няма да се разрешава никаква дейност като например строежи или плажни барове.

Вчера министърът на развитието съобщи, че шест планини в страната се поставят в специален режим за защита. Гърция е първата държава в Европейския съюз, която предприема тази мярка в опит да защити природата.

В района на тези планини ще бъде забранено изграждането на нови пътища и технически съоръжения като например вятърни паркове. Ако са издадени разрешителни за подобни съоръжения, те ще бъдат отменени. Съществуващите горски пътища ще се запазят, но ще могат само да бъдат поддържани, не и модернизирани.

В Гърция вече са събрани данните за 55 планински районa и се очаква програмата да бъде разширена и да обхване други планински масиви. Целта е да се спре прекалената експлоатация на околната среда от човешка дейност. По този начин се стимулира и развитието на екотуризма в райони, богати на биоразнообразие.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам