Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гърция ще изгради втори терминал за втечнен природен газ в Александруполис

Гърция ще изгради втори терминал за втечнен природен газ в Александруполис, обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в изказване пред парламента в Атина, посветено на гръцката реакция на руската инвазия в Украйна, съобщават гръцките медии.

В емоционално слово пред гръцкия парламент Мицотакис заяви пълната подкрепа на Гърция за санкциите срещу Русия и изрази готовност страната да приеме бежанци от Украйна.

Той определи събитията в Украйна, започнали миналата седмица, като „прелом във времето и в дългата история на Европа“. Мицотакис каза, че решението на руския президент Владимир Путин да разпореди нахлуване в Украйна е „явно нарушение на Хартата на ООН и на правилата за разрешаване на междудържавни спорове с мирни средства“. Гръцкият премиер заяви още, че Путин с употреба на сила е застрашил териториалната цялост на страна, с която Русия има тесни връзки, и е причинил смъртта на много хора, сред които и етнически гърци в украинския град Мариупол.

Мицотакис припомни общата борба на руския и на украинския народ срещу нацизма и определи руския аргумент за нуждата от денацификация на Украйна като напълно безпочвен.

Според Мицотакис руската инвазия има за цел да промени насилствено архитектурата на сигурността в Европа. „Руските заплахи срещу Швеция и Финландия говорят сами за себе си“, подчерта гръцкият премиер.

Кириакос Мицотакис, снимка: БТА/AP

Той каза, че Западът е призван да се обнови. „Не можем да стоим безразлични спрямо авторитарни лидери, които искат да преначертаят границите. Тук няма място за равна отдалеченост“, заяви Мицотакис. „Отговорът не може да бъде друг освен стратегическата автономност на Европа“, каза той и посочи необходимостта от развиване на стратегическото измерение на ЕС чрез споразумения между страните членки, като даде за пример гръцко-френското споразумение за отбранително сътрудничество.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

Той определи санкциите срещу Русия като огромен удар върху нейната икономика и изрази пълната подкрепа на Гърция за тях. Същевременно гръцката страна оказва хуманитарна и военна подкрепа за Украйна, съобщи той. „Готови сме да приемем и украински бежанци“, каза Мицотакис.

По отношение на перспективата за енергийна криза Мицотакис каза, че не може да се изключат опити за изнудване от страна на Русия. Той заяви, че подобна перспектива вероятно ще предизвика временно поскъпване на енергоносителите, но са разработени механизми за отговор на европейско и национално равнище.

Гръцкият премиер обяви в тази връзка, че страната ще изгради и втори терминал за втечнен природен газ в Александруполис с частни капитали.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам