Бюлетин

Гръцки инвеститор иска да строи жилища на терена на бившия завод “Пектин” в Перник

Pernik

Гръцки гражданин възнамерява да строи жилищни сгради на терена на бившия завод “Пектин” в Перник, съобщиха от Общинския съвет. В община Перник е постъпило заявление от “Формейшън ентърпрайзис” ЕООД със седалище в София, управлявано от Томас Папакостас, съобщава БТА.

Той иска разрешение за изработване на проект и одобряване на задание за частично изменение на общия градоустройствен план на Перник на мястото, отредено за производствена и складова база на несъществуващия вече завод “Пектин”.

Имотът е с площ 14 826 кв.м и попада в промишлени терени на незамърсяващи производства. Намира се в югозападната част на кв. “Църква”. Промяната на зоната ще подобри средата с изграждане на жилищни сгради и съпътстващото ги обществено обслужване и озеленяване, уверява инвеститорът.

Завод “Пектин” бе част от индустриалната гордост на Перник като единствен производител на лечебен пектин на Балканския полуостров в годините на социализма. В него са произвеждани и пастьоризирани ябълкови сокове, конфитюри, желета, компоти, шипково брашно, сушени плодове, ракия и др. Приватизиран е през 1997 г.

След смяната на няколко собственици, които разпродадоха машините, съоръженията и комуникациите, през 2017 г. остатъкът от завода е продаден от частен съдебен изпълнител за 356 160 лв.

Заявлението на гръцкия инвеститор ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 23 февруари. Постоянната комисия към Общинския съвет “Устройство на територията и инженерна инфраструктура” е подкрепила проекта.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам