Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гръцки инвеститори призовават АМ ”Струма’ да бъде завършена по-бързо

Интерконекторът с Гърция позволи България да стане по-независима, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на Четвъртия Софийски форум. По думите му българската държава силно разчита на подкрепата на Гърция за приемането на страната ни в Шенген.

Необходимо е да се изгради инфраструктурата “море – море”, която да свързва Егейско с Черно море, както и с Дунав, добави транспортният министър. Изграждането на магистрала “Струма” е много важно, важни инфраструктурни проекти са и строителството на магистралата Велико Търново – Русе и прокопаването на тунела под връх Шипка си, изтъкна Гвоздейков. Министърът обърна внимание на доброто сътрудничество с гръцките компании, които работят в България.

Гръцки инвеститори следят с интерес големите инфраструктурни проекти в България, в това число завършването на магистрала “Струма”, стана ясно по време на форума. Икономистът Джордж Кремлис, който е и съветник на гръцкия премиер и почетен директор на Европейската комисия, попита присъстващите български министри кога България ще завърши прехода от няколко километра на магистралата през Кресненското дефиле. Това, посочи експертът, ще позволи пътят от Солун до София да се съкрати до два часа.

Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов добави, че трябва да започне преосмисляне на цялата транспортна и енергийна инфраструктура. Според него, когато се строят пътища, те трябва да бъдат оборудвани за бъдещето, включително изграждането на зарядни станции за електромобили. “Искам да видя цялата транспортна мрежа, насочена като зелена инфраструктура”, изтъкна министър Попов. Железопътната инфраструктура също трябва да се развие, категоричен бе той. Трябва да се промени и енергийната инфраструктура, както и да се развие трансграничната инфраструктура.

Още от Built.bg:  Министър Коритарова: АМ „Струма“ ще бъде удължена с 600 метра, на "Тракия" няма да има ремонти през лятото

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Ивайло Стайков посочи, че за България от основно значение е бившият “коридор 4”, като в момента се довършва участък от Благоевград до Симитли, който може да бъде завършен до края на годината. По повод строителството на Кресненското дефиле зам.-министърът се надява да започне истинското изпълнение на проекта. По пътя Видин – Ботевград се изпълняват 85 км., допълни Стайков. Много важен е тунелът под Петрохан, където може да се реализира автомобилно и железопътно движение. Проектът за магистрала “Рила” също може да се реализира, като ще започне строителството на участъка Дупница – Гюешево. Важен проект е пътят Русе – Маказа, като вече има няколко започнати процедури, заяви още зам.-министърът.

Соломон Паси и Николай Денков, снимка: БТА

Четвъртият Софийски икономически форум има общ знаменател и това е Украйна. Като подкрепяме Украйна, ние подкрепяме своята свобода, демокрация и достойнство, каза Соломон Паси, почетен председател на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър на страната.

Росен Плевнелиев, президент на България между 2012 и 2017 година, каза пред участниците във форума, че още от първото си обръщение като президент е приемал ЕС и НАТО не като обект на външната ни политика, а като семейство. Каквото и да правим, важно е семейството да стане по-силно, каза Плевнелиев. България се развива добре след 2017 година, доближихме се до финансовия съюз на ЕС, разработихме програма за свързаност и приобщаване на Западните Балкани, Гърция, Румъния и Турция ни станаха големи търговски партньори, каза Плевнелиев.

Не можем да зарадваме и Запада, и Изтока, и няма да можем да продължим да се развиваме, ако не кажем ясно своята позиция. Да, ние стоим зад Украйна и ще изпратим нов пакет помощ за Украйна. Трябва да е ясно, че трябва да интегрираме отбранителната си система с нашите съюзници, посочи Плевнелиев. Моят призив към правителството е подпише декларацията за членство на Украйна в ЕС и в НАТО, и така покажем своята солидарност, и че има лидерска позиция, добави Плевнелиев.

Още от Built.bg:  Доналд Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ

Никога не сме смятали, че в 21 век ще станем свидетели на война. Тук сме заедно обединени в своята подкрепа към Украйна. Ние смятаме, че имаме късмет, че тук имаме партньори и съюзници, каза по време на форума посланикът на САЩ у нас Кенет Мъртън. Окуражаваща е позицията на новия кабинет и ние ще се радваме България да играе трансатлантически ориентирана роля, която е важна не само за Европа, посочи Мъртън.ч

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам