Бюлетин

„Гръцкият Холивуд“ ще бъде построен край Солун

Съвместна компания с участието на “Ню Бояна Филм” има намерение да инвестира 50 млн. евро в изграждането на голямо филмово студио край Солун, съобщава порталът „Мъниревю“ (moneyreview.gr).

Очаква се скоро да бъде разгледано искането на компанията „Василика Термис“ проектът й да получи статут на инвестиция от голямо значение. Според плановете студиото ще бъде изградено в солунското предградие Терми върху обща площ от 30 декара на терен от общо 80 декара, където някога са се намирали зърнени складове.

„Василика Термис” е свързана със студиото и продуцентска компания „Ню Бояна Хеленик“ (Nu Boyana Hellenic) – партньорство между „Ню Бояна Филм“ (бившата Студия за игрални филми „Бояна“ в София) и базираната в Ню Йорк компания „Йорк Филм Студиос“.

„Василика Термис“ и „Ню Бояна Хеленик“ принадлежат на бизнесмена Янис Калафатис и на съдружника му Ярив Лернер, който от стоя страна контролира „Милениум Медиа“, една от най-големите независими филмови компании в Холивуд.

Пред „Катимерини“ Калафатис съобщи, че съвместната компания вече е инвестирала 8 млн. евро в Солун, като се предвижда да бъдат вложени още 30 млн. в сграден фонд и около 10 млн. за техническо оборудване.

Освен това компанията ще отвори офиси и центрове за постпродукция в Атина, по-конкретно в района на бившето летище „Елинико“, където вече е придобила недвижим имот.

Съвместното дружество вече е завършило в Гърция снимките на серия известни филми, сред които „The Enforcer“ с Антонио Бандерас и „Непобедимите 4“ (The Expendables 4) с Джейсън Стейтъм и Силвестър Сталоун.

„Имаме амбицията в Гърция да изградим инфраструктура, която да направи още по-лесно привличането на големи продуцентски и интернет компании като „Нетфликс“, „Дисни“ и „Парамаунт“, казва Калафатис.

Още от Built.bg:  Европейската комисия планира помощ за малкия и среден бизнес

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам