Бюлетин

“Грийнпийс” завежда дело срещу ЕС заради класификацията на газа и ядрената енергия като “зелени”

Екологичната организация “Грийнпийс” ще заведе дело срещу Европейската комисия заради решението й да включи газа и ядрената енергия в списъка на Европейския съюз с инвестиции, които могат да бъдат определени като “зелени”, съобщи природозащитната група, цитирана от Ройтерс.

През септември организацията поиска официално преразглеждане на решението на Комисията с аргумента, че Европейският съюз е нарушил собствените си климатични закони, като е етикетирал някои инвестиции в синьо гориво и ядрена енергия като “зелени”. След като Брюксел отхвърли това искане, сега Грийнпийс заяви, че ще заведе дело във Съда на Европейския съюз през април. Според защитниците на природата ограниченията за отделяните въглеродни емисии от газови електроцентрали са твърде либерални, за да може ЕС да постигне целите си в областта на климата.

Снимка: AP

Четири други екологични групи – Световния фонд за дивата природа (WWF), “Френдс оф дъ Ърт Джърмани” (Friends of the Earth Germany), “Транспорт енд Енвайрънмънт” (Transport & Environment) и “КлайънтЪрт” (ClientEarth) – също поискаха Брюксел да оттегли газа от списъка със “зелени” енергоизточници.

Говорител на ЕК заяви, че така поставените правила за “зелено” финансиране на подобни проекти не противоречат на екологичното законодателство.

Комисията няма да измени взетите решения, каза той и добави, че правилата обозначават инвестициите в газ и ядрена енергия като зелени при “строги условия”, които ще бъдат преразглеждани на всеки три години.

Според него “това е в съответствие с нашия път към нулеви нетни емисии, според който газът и ядрената енергия са признати за важна част от (енергийния) преход в няколко страни членки”.

Правилата на ЕС за етикетиране на различни енергийни продукти, известни още като “таксономия”, целят да осигурят златен стандарт за устойчиво инвестиране. Те обаче срещнаха ожесточена полемика миналата година и предизвикаха дебати между членките на Евросъюза.

Още от Built.bg:  Зелената сделка и качеството на въздуха бяха във фокуса на посещението на еврокомисаря по околната среда

Някои страни, включително Испания и Дания, твърдяха, че не е достоверно газът, който е изкопаемо гориво, отделящо въглерод, да се обозначава като благоприятен за климата.

Полша и България обаче бяха сред страните членки, които приветстваха правила, подкрепящи инвестициите в газ, които биха им помогнали при отказа от по-замърсяващите въглищни мощности.

Дебатът в ЕС, дали да се използва газ по време на прехода между въглищата и възобновяема енергия, се засили, след като бившият най-голям доставчик на синьо гориво за Европа – Русия – намали доставките миналата година.

Правилата на ЕС не забраняват инвестициите в дейности, които не са обозначени като “зелени”, но ограничават кои от тях се приемат за “устойчиви”. Така наречената “таксономия на ЕС” е предназначена да направи щадящите климата дейности по-разпознаваеми и привлекателни за инвеститорите.

Междувременно днес “Грийнпийс България” оповести, че ще заведе дело срещу Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор на България 2023-2053 г.

Екологичната организация внася жалба във Върховния административен съд срещу решението, с което Министерският съвет прие документа, и настоява за отмяната му, посочиха от “Грийнпийс България” на официалната си страница. Сред причините, които екоактивистите посочват, са погрешно интерпретирани данни от анализите на енергийния пазар, цялостна липса на стратегия за развитие на възобновяеми източници и липса на прозрачност.

Както БТА писа по-рано, по време на международния форум “Власт и бизнес заедно за зелена енергия”, провел се днес в София, енергийният министър Росен Христов отхвърли като неоснователни твърденията на “Грийнпийс България”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам