Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гроздан Караджов: АМ “Хемус” може да се дострои само със специален закон

Снимка: БТА

За да продължи строителството на “Хемус”, е необходимо приемането на специален закон, с който да се узакони незаконното строителство на отделни участъци от магистралата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред ресорната парламентарна комисия.

Възлагането на строителството на магистрала “Хемус” от агенция “Пътна инфраструктура” чрез инхаус поръчка на държавната компания “Автомагистрали” и незаконното строителство на аутобана от 139-и до 190-и километър (лотове 4 и 5), според министър Караджов са проблемните фактори.

“В тези участъци на практика магистралата е строена на честна дума”, уточни Гроздан Караджов.

Той допълни, че за тях не е направена оценка за въздействието на околната среда, не са приключили и отчуждителните процедури и няма издадени разрешения за строеж.

Ето защо според Гроздан Караджов е необходимо  приемането на специален закон, който на практика да узакони незаконното строителство.

Караджов обясни, че не е поддръжник на идеята за узаконяване на незаконни строежи, но в случая с “Хемус” и ремонтите на язовирите, в които са инвестирани милиони, според него трябва да бъде намерено решение от парламента.

“Ако парламентът прецени, че трябва да разрушим построеното, ще го разрушим”, каза Гроздан Караджов.

“При участъци 7 и 8 няма незаконно строителство, но е проектирано непрофесионално, налага се препотвърждавне на ново трасе, след това трябва наново да се провеждат отчуждения, процедура по ОВОС и след това да се реализира строителството”, допълни Караджов.

Регионалният министър уточни, че участък 2 от трасето се очаква да бъде реализиран до есента на тази година. 

“Към момента дейностите са спрени, заради промяна на първоначалното трасе. Поради изместване на трасето трябва да се премине цялата процедура за разрешително за строителство”, обясни Гроздан Караджов.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

Министърът на регионалното развитие и благоустройството допълни, че участъкът няма да може да се използва, а ще влезе в експлоатация заедно със следващия участък от магистралата. Най – вероятно това ше се случи през юни догодина.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам