Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гроздан Караджов: Да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти. Все по – скъпо ще става

Конфликтът в Украйна спря редица доставки на материали и суровини, това в строителния сектор се отрази може би най-драматично, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

В срок не повече от месец трябва да се внесе решение в НС на забавените проекти заради ин хаус процедури, категоричен е Караджов.

Над 40% е увеличението в цената на желязото, битумът, който използваме – 60%, всички строителни материали, подчерта Караджов. Минимум 25% сме загубили, уточни той. Според него единственият начин да спасим паритета на лева, е да продължим да инвестираме в инфраструктура.

 АМ “Хемус” – готова до 2027 година?

Трябва да бъде разплетен този възел с АМ “Хемус”. Най-вероятно 7,8, 9-ти ЛОТ трябва да бъде обявен отделен конкурс съгласно ЗОП и да победи най-добрата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има конкретни чертежи, са изключително важни, обясни Караджов. Цялата магистрала може да стане до 2027 година, няма да има никакво забавяне, категоричен е той.

“Хемус”, въобще ин хаус-ите са едно минно поле. Заобиколени са обществените поръчки и без конкурс са възложени едни 4 милиарда работа. Сега аз и колегите ми се опитваме много внимателно да се движим по това минно поле. Ето защо много внимателно изследваме рисковете, допълни Караджов.

 АМ “Струма”: Кой е правилният път?

Регионалният министър коментира и проблемите със строителството на АМ “Струма” в Кресненското дефиле.

Драма голяма е там. Ние имаме веднъж екооценка, имаме действащ ОВОС и избрани изпълнители за строителство и надзор. И сега седим и разговаряме с едни работни групи по т.нар.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

Бернска конвенция, която има препоръчителен характер. Така че, ако екологията ни разреши, всичко може да започне утре. Строителството да започне сега е и най-добрият вариант от икономическа гледна точка, тъй като офертите са на старите цени, обясни Гроздан Караджов.

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам