Бюлетин

Гроздан Караджов: Да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти. Все по – скъпо ще става

Конфликтът в Украйна спря редица доставки на материали и суровини, това в строителния сектор се отрази може би най-драматично, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

В срок не повече от месец трябва да се внесе решение в НС на забавените проекти заради ин хаус процедури, категоричен е Караджов.

Над 40% е увеличението в цената на желязото, битумът, който използваме – 60%, всички строителни материали, подчерта Караджов. Минимум 25% сме загубили, уточни той. Според него единственият начин да спасим паритета на лева, е да продължим да инвестираме в инфраструктура.

 АМ “Хемус” – готова до 2027 година?

Трябва да бъде разплетен този възел с АМ “Хемус”. Най-вероятно 7,8, 9-ти ЛОТ трябва да бъде обявен отделен конкурс съгласно ЗОП и да победи най-добрата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има конкретни чертежи, са изключително важни, обясни Караджов. Цялата магистрала може да стане до 2027 година, няма да има никакво забавяне, категоричен е той.

“Хемус”, въобще ин хаус-ите са едно минно поле. Заобиколени са обществените поръчки и без конкурс са възложени едни 4 милиарда работа. Сега аз и колегите ми се опитваме много внимателно да се движим по това минно поле. Ето защо много внимателно изследваме рисковете, допълни Караджов.

 АМ “Струма”: Кой е правилният път?

Регионалният министър коментира и проблемите със строителството на АМ “Струма” в Кресненското дефиле.

Драма голяма е там. Ние имаме веднъж екооценка, имаме действащ ОВОС и избрани изпълнители за строителство и надзор. И сега седим и разговаряме с едни работни групи по т.нар.

Още от Built.bg:  Караджов определи като „дискусионен“ тавана от 15 процента за индексация на строителните договори

Бернска конвенция, която има препоръчителен характер. Така че, ако екологията ни разреши, всичко може да започне утре. Строителството да започне сега е и най-добрият вариант от икономическа гледна точка, тъй като офертите са на старите цени, обясни Гроздан Караджов.

 

 

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам