Бюлетин

Гроздан Караджов: Изплатени са 300 млн. лв. по незаконните инхаус процедури за магистрали

Изплатени са 300 млн. лв. по незаконните инхаус процедури за магистралите “Хемус” и “Ботевград – Видин”, без да са приключили необхоходимите проверки на пътщата. Това заяви в “Денят започва” по БНТ бившият регионален министър Гроздан Караджов.

Забавянето на инхаус процедурите се дължи на липсата на финансиране през първите седем месеца на годината. Не е вярно, че тези пари са искани, не е вярно и че не са дадени. Тогава спорът се състоеше в това, че финансовият министър обеща при актуализацията да се възстанови някаква сума от бюджета, която да отиде за строителството на “Хемус” и на “Ботевград – Видин.

Караджов заяви, че като министър не е изплатил нито една стотинка по тези процедури заради разкритията за изнасяне на пари в сакове, и грабежи и е въпрос на принцип да не се дават пари, докато не се намери политическото и юридическото решение на проблема.

Според бившият министър на регионалното ведомство принципите са загърбени, а парите разплатени. Той смята, че вероятно е намерен законов начин това да се случи:

Парадоксът е, че през 2021 г. под председателството на тогавашния правосъден министър Иван Демерджиев се сформира работна група, която обявява тези процедури за незаконни. С едната си ръка навремето си разписал, че това са незаконни процедури и ти си длъжен да ги санкционираш с акт на НС, само че такова нещо не беше внесено, внесена беше някаква глупост за търпимостта.

По думите на Гроздан Караджов са извършвани основни ремонти под прикритието на текущи, а работната група, назначена от служебния премиер Стефан Янев се е провалила и не е написала на кого какво трябва да се плати. Сега Министерският съвет е взел решение да се плати частично на всяка от фирмите, без да се извършат необходимите проверки, каза още Караджов.

Още от Built.bg:  СОС разглежда близо 4 млн.лв. за инвестиции в общинска инфраструктура

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам