Бюлетин

Гроздан Караджов: Модерна, конкурентоспособна и климатично неутрална икономика ще променят България

Целите на политиката на ЕС до 2050 г. за модерна, ресурсноефективна, конкурентоспособна и климатично неутрална икономика ще променят нашата страна. За постигането на тези цели имаме достатъчно инструменти и финансиране. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов на международния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“, организиран от медийния портал dir.bg и специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

Във форума участват представители на институциите, европейски и български експерти, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Министърът заяви, че България е с най-въглеродната и ресурсоемка икономика в целия ЕС. Това означава висока енергийна неефективност на производствените процеси, като същото се отнася до енергийната ефективност и на сградния ни фонд. Трябва да проведем адекватно предстоящите тежки реформи в контекста на зелената сделка, посочи Караджов. По думите му, ключов приоритет е осигуряването на пълна подкрепа за нашите региони и общини за справяне със социално-икономическите последици на прехода към климатична неутралност. Мерките и инвестициите, които ще подкрепим по пътя на декарбонизация на икономика, трябва да гарантират сигурност на хората, най-вече в тези три въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, посочи регионалният министър. Той каза, че МРРБ ще управлява тази програма и ще инвестираме сериозен финансов ресурс за тази цел.

Международния форум “Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“. / БТА

През програмния период до 2027 г. ресурсът по програмата за развитие на регионите ще бъде 6,6 млрд. лева. Тези средства трябва да постигнат няколко цели и всяка една от тях е изключително важна, подчерта министърът. На първо място, намаляване на дисбалансите в развитието на общините. На второ място – промяна в негативните демографски тенденции. Третото е икономически растеж и условия за по-качествен живот на хората в тези региони, каза Караджов. Той допълни, че фокусът на инвестициите занапред е поставен върху отделните територии, техните нужди и потенциала им за развитие.

Трите най-засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика района ще бъдат подкрепени в рамките на програмата със средства от Фонда за справедлив преход. Разполагаемият ресурс за инвестиции на територията на Стара Загора, Перник и Кюстендил представлява 45 процента от целия финансов бюджет по програмата за развитие на регионите. Задължително условие за подкрепата е финансираните мерки да бъдат идентифицирани в териториалните планове за справедлив преход, а те всъщност се изготвят отдолу-нагоре, тоест от хората по места, обединени в регионални съвети за развитие, които да генерират идеите и проектите, отбеляза министърът.

Над 717 млн. лв. по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат инвестирани в енергийното обновяване на жилищни сгради и за зелена мобилност. Първият проект е за енергийно обновяване на държавните и общинските сгради, съобщи министърът.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам