Бюлетин

Гроздан Караджов: Няма пречки строителният бизнес в Пловдив да се развива

Няма пречки Общинският съвет на Пловдив да процедира подробните устройствени планове и да се развива строителният бизнес в общината“. Тази позиция изрази вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщиха от министерството.

В Пловдив той разговаря с областния управител Йордан Иванов и представители на бизнеса в града. Повод за посещението му беше изясняването на въпроси, свързани с процедирането на подробни устройствени планове и дадени от МРРБ отговори на запитвания на общински съветници и главния архитект на Пловдив.

“Имам становище, с което съм отговорил и на единия, и на другия въпрос. И в единия казус, в който се твърди, че има нарушение, сме отговорили правилно, и в другия случай”, заяви министърът. Той разясни, че съгласно изискванията на Закона за устройство на територията е предвиден ред, при който, в процеса на утвърждаване на Общ устройствен план, ако се изпълнят две кумулативни условия едновременно, може да се процедират нови Подробни устройствени планове. В случая органът, компетентен да допусне изработването на новите ПУП-ове, е Общинският съвет.

“При изпълнението на две условия – проектът на Общ устройствен план да е разгледан от експертен съвет и проектът на Подборен устройствен план да отговаря на предвижданията на проекта на изменение на ОУП, тогава може да се процедира ПУП”, заяви Караджов. Той допълни, че целта е независимо колко се бави процедурата за ОУП, да не се спъва бизнес животът, строителството, плановете на граждани и фирми.

“И в двете писма от МРРБ са записани двете кумулативни условия”, обясни още Караджов. Министърът подчерта, че няма пречка пред нито един град в България, не само Пловдив, да се процедират ПУП-ове в процеса на утвърждаване на общите устройствени планове. “Преценка на всеки орган е дали са налични двете хипотези”, заключи той.

След срещата вицепремиерът отиде при протестиращи представители на бизнеса в региона, които се бяха събрали пред сградата на областната администрация в Пловдив. След разговора на вицепремиера с протестиращите те прекратиха протеста си и се отказаха да блокират движението в Пловдив.

Караджов съобщи, че вчера е възложена нова задача на АПИ – да започне проектирането на нов път Пловдив – Смолян, който ще бъде по изцяло ново трасе. В предпроектните проучвания ще бъдат разработени три варианта за него.

Снимка: БТА

“Имаме волята и средствата да го построим, защото целият трафик по направлението север – юг расте всяка година и трябва да бъде посрещнат на повече пунктове”, обясни министърът. По думите му данните за трафика показват, че интересът към ГКПП “Рудозем” расте, съответно расте и необходимостта от обходен път на Пловдив. Този нов път трябва да стане изцяло четирилентов и да пренасочи транзитния трафик, така че нито един камион да не влиза в центъра или периферията на града.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам