Бюлетин

Гроздан Караджов: През април ще започне процедура на кандидатстване с ВиК проекти

През април ще започне процедура на кандидатстване с ВиК проекти по ясни критерии, публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред дирекция ВиК във ведомството. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на блицконтрола в парламента. Той напомни, че от години съществува методика за оценяване на ВиК проектите и по нея те ще се оценяват и класират за финансиране по новоучредения за целта инструмент.

Министърът напомни, че в началото на февруари, при среща с Националното сдружение на общините в България, е поет ангажимент и се очаква възможността да бъдат трансформирани 250 млн. лева, които да отидат за ВиК проекти, кандидатствали по различни програми и по някаква причина са останали нефинансирани, но пък са били проекти от първа необходимост.

Снимка: БТА

Пряко в централния бюджет на Министерството са заложени около 16 млн. лева за ВиК проекти за страната. Традиционно финансирането на ВиК сектора става през оперативните програмите досега и през новите програми, вероятно от края на годината, каза министърът. Той напомни, че за допълващите средства по тези европейски програми е създаден преди няколко години “Български ВиК холдинг”, който тогава държавата е капитализирала с 1 млрд. лева, от които в момента са налични около 900 млн. лева.

Министърът посочи, че тази основна схема на финансиране на ВиК сектора ще остане, но изтъкна, че тя има някои дефекти – не финансира общини под 10 000 души еквивалент жители, а това са над 170 общини. “Има 14 областни градове, които до момента получават такова финансиране, още 6 предстои през новия период, това е недостатъчно, за да се посрещне огромната нуждата, която се изчислява на над 12 млрд. лева за инвестиции във ВиК мрежи и съоръжения”, каза министърът.

Още от Built.bg:  Шишков ще възложи проучване за изграждането на скоростен път или магистрала от ГКПП “Маказа“ до магистрала „Марица“

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам