Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Гроздан Караджов: Ще се използват и двете решения за разплащане с пътностроителните фирми

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че на коалиционния съвет вчера е постигнато съгласие да се използват и двете решения, които са внесени в Народното събрание, като се стъпи върху първоначалната идея, от която се е тръгнало – да започнат ремонтите по пътните участъци веднага, и да се продължи завършването на започнатите 278 обекта, които по думите на министъра са в ужасен вид в момента.

За да се намали социалното напрежение, ще се разплатят половината от сумите, дължими на пътностроителните фирми от държавата, както и изцяло парите за маркировка и мантинелите. Останалите 50 процента ще минат през междуведомствената работна група за ревизия на възлаганията и на изпълнението на договорите, след това през решение на парламента, обясни министърът. Проверката на изпълнените дейности ще мине през регионалната комисия, която по думите му е в значителна степен компетентна да я извърши.

Министърът съобщи, че това решение ще бъде внесено днес в регионалната комисия и ще бъде оформено като редакция на внесеното от председателя на комисията Настимир Ананиев и група народни представители проекторешение. Надявам се, че в четвъртък ще бъде гласувано, не предвиждам повече турбуленции в коалиционния формат и смятам, че трябва да мине леко и по възможност без изненади, допълни Караджов.

Снимка: БТА

В отговор на въпрос министърът уточни, че за първите 50 процента от дължимите суми ще има готовност в срок от две седмици след решението на НС да се създаде организация по изплащането. Караджов изрази надежда срокът – 7 май, в който междуведомствената работна група ще приключи работа по сертификатите за извършените дейности, да бъде спазен.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Миналата седмица пътностроителните фирми излязоха на национален протест, организиран от Българската браншова камара “Пътища”, с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности. На 20 април се подготвя втори национален протест. Общото събрание на Камарата призова правителството да вземе незабавни мерки и да изпълни функциите си, като на 20 април, по време на редовно заседание, да осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане.

В отговор на въпрос за евентуалните протести от превозвачите заради тол системата министърът беше категоричен, че няма да има промяна в обхвата на толуването.

Министърът коментира това преди участието си в международния форум “Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост”. Организатор на форума е медия “Стандарт” в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Камарата на строителите, Камарата на архитектите, вестник “Строител”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам