Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Групата на ЕИБ е подкрепила инвестиции у нас за рекордните 948 милиона евро

Снимка: БТА

Миналата 2021 година беше рекордна за дейността на Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за всички държави на ЕС, включително и за България. Имахме възможността да мобилизираме допълнителен ресурс да помогнем на частния сектор да преодолее последствията от ковид кризата, обяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, на редовната годишна пресконференция на Групата на ЕИБ.

Инвестициите в България през миналата година са двойно повече спрямо 2020 година и с петорно увеличение спрямо годините назад. Това беше годината на частния сектор и на малките и средни фирми, защото 84 процента от парите, дадени в България, са за частния бизнес, отбеляза Павлова.

Операциите на Групата на ЕИБ в България подкрепиха инвестиции в размер на 948 милиона евро. Това представлява 1,43 процента от брутния вътрешен продукт на страната и нарежда България на трето място сред държавите членки на ЕС (като ниво на помощ спрямо БВП).

Благодарение на Европейския гаранционен фонд се очаква в България да бъдат привлечени нови инвестиции на стойност 2,7 милиарда евро.

От тези 948 милиона евро, дадени в България, 100 милиона са инвестирани в областта на инфраструктурата, 50 милиона евро са дадени за иновации и 798 милиона евро – в помощ на малките и средни предприятия. Групата на ЕИБ включва Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). През миналата година ЕИБ отпусна заеми в България в размер на 176 милиона евро. ЕИФ осигури 772 милиона евро помощ за малки и средни фирми.

ЕИБ предоставя средно кредити от 70-75 милиарда евро годишно, но през миналата година предоставихме близо 95 милиарда евро или увеличение с над 20 процента. ЕИБ дава кредити в над 160 държи в света по различни програми на ЕС и през 2021 година инвестирахме над 8 милиарда евро в страни извън ЕС, посочи Лиляна Павлова.

Помощта на банката достигна до 430 000 малки и средни фирми в Европа, каза още тя.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен остава начело на Европейската комисия
Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова. Снимка: БТА

През миналата година за проекти в областта на устойчивата енергия и опазване на природните ресурси Групата на ЕИБ е осигурила финансиране в размер на 15,38 милиарда евро; в помощ на МСП и фирми със средна капитализация са дадени 45 милиарда евро; за проекти в иновации, цифровизация и развитие на човешкия капитал ЕИБ е осигурила 20,7 милиарда евро; за проекти за развитие на регионите са осигурени 13,8 милиарда евро, посочи Павлова.

За “зелено финансиране” са насочени 43 процента от целия финансов ресурс. България е на второ място след Португалия в ЕС в развитието на всички финансови продукти, които ЕИБ осигурява, уточни Павлова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам