Бюлетин

И токът у нас днес струва… 0 лева

20 май 2023 г. е дата, която ще се запомни в българската енергийна история – за първи път цената на електроенергията на енергийната борса е нулева. Това разбира се не се отнася за целия ден, а за отрязъка от 3 часа между 13 и 16 часа. В останалото време средната цена се продава за 89.77 лв. за мегават без ДДС.

За тази аномалия беше ясно от вчера, защото цената на тока на енергийната борса се формира ден напред. А причината е проста – произвежданата енергия от соларните и вятърните централи, която води до пренасищане на пазара. Всъщност цената в момента стига само до нула, защото по закон у нас електроенергията не може да се продава с отрицателна стойност. Попитахме експертите какво означава това и как ще се отрази на потребителите?

Енергийният експерт Боян Рашев прогнозира този развой на събитията от няколко месеца. „Случва се в дните и часовете с добро слънцестоене, когато фотоволтаичните централи произвеждат много ток, а отсреща няма достатъчно потребление – обикновено през уикенда“, казва той. И добавя, че ще се случва все по-често.

Какво означава това за крайните потребители? „Означава, че индустриалните потребители ще плащат малко за ток през деня. За домакинствата нищо не се променя“, коментира Рашев. И една важна добавка: Емпиричните данни показват, че колкото повече нарастват дните с нулеви цени на тока, толкова повече расте средната цена на тока за индустрията и домакинствата в една страна. Това е така, защото системните разходи, свързани с високото проникване на слънчевите и вятърни централи в енергийния микс са гигантски и растат успоредно с процентния им дял от микса.

Още от Built.bg:  Денков: Ако се наруши работата на "Лукойл", тя ще загуби себестойност

„Всичко това може да ви изглежда като страхотна новина, но всъщност представлява гигантски проблем за цялата електроенергийна система“, твърди Рашев. И отбелязва, че това се случва в отсъствието на единия блок на АЕЦ Козлодуй, който е изключен за планов ремонт, а при включването му ще разполагаме с още излишък от 1000 MW работеща мощност, която не може да се изключи.

За Built.bg икономистът Борислав Боев от Стопанската академия в Свищов обяснява, че причините за безпрецедентната нулева цена са няколко – от една страна свръхпроизводството от слънчеви и вятърни мощности в определени часове от денонощието. От друга – ниско търсене на електроенергия и слаб износ.

„Много е важно обаче да анализираме контекста, в който се случва това пазарно явление. Първо, това се случва в период на ниско потребление заради мекото време. Второ, денят за доставка е събота (почивен ден за немалка част от индустриалните потребители), когато цените традиционно падат“, казва Боев.

На системно ниво обаче анализът показва, че през последните години имаме голямо навлизане на ВЕИ мощности в електропроизводството. Трябва да се отчете и обстоятелството, че заради срива на борсовите цени през последните седмици въглищните ТЕЦ все по-трудно реализират продукцията си на пазара. Не на последно място трябва да се отбележи, че сериозна част от индустриалните потребители през последните години инсталираха фотоволтаични инсталации за собствено ползване, които в слънчевите дни покриват значителна част от собствените им електропроизводствени нужди.

Какво означава всичко това за крайните потребители? Борислав Боев обръща фокуса към пазара, където според него нещо не е наред. „Нулевите цени означават, че производителите на електроенергия няма как да реализират печалба, те не могат да покриват производствените си разходи и да поддържат адекватна инвестиционна програма. В енергетиката производители и потребители не трябва да съществуват самоцелно, защото това не е добре за нито един участник на пазара“, твърди експертът.

Още от Built.bg:  Ще продължи ли Лондон да събира такси и глоби за най-замърсяващите автомобили

Дали това ще се случва пак в краткосрочен и дългосрочен план? Експертите се въздържат да прогнозират. Това зависи от структурата на потреблението на електроенергия в бъдеще. Ако домакинствата продължават да бъдат с доминиращ дял и нямаме солидно индустриално търсене на електроенергия, то такива явления могат да зачестят, особено ако са в комбинация с навлизането на непредвидими по своя технологичен характер електропроизводствени мощности.

„Само до август 2022 г. в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) бяха постъпили проектни заявления за изграждане на 28 000 MW ВЕИ мощности. За сравнение отбелязвам, че към настоящия момент всички инсталирани мощности в електроенергийната система на България се равняват на 13 505 MW“, припомня Борислав Боев.

Имайки предвид сезонният характер на електропотребление при домакинствата, при запазване на същата структура на потребление, то нулеви цени можем да очакваме в топлите месеци, където потреблението на домакинствата традиционно е по-ниско.

Това, което може да се предприеме като мерки за предотвратяването на нулевите цени включва по-гъвкава и маневрена генерация, увеличаване на трансграничните преносни капацитети, увеличаване възможностите за технологично ефикасно съхранение на електроенергия и др. Но тук пак стигаме до основният въпрос – енергетиката не съществува само за себе си, тя е интегрална част от икономическата система.

А в момента макрорамката е неблагоприятна – имаме незадоволително индустриално потребление и неясна стратегия за развитието на промишлеността, лоши демографски показатели, недостатъчен икономически растеж и т.н. Ако тази картина се запази, няма как да очакваме устойчиво решение на въпроса с нулевите цени на електроенергията.

Всъщност всичко това се случва за първи път у нас, но не е прецеден в Европа и по света. Всъщност в развитите ВЕИ (слънце и вятър) пазари – Германия, Великобритания, Калифорния, Австралия, се случва отдавна и все по-често. А проверката ни вече показва, че в утрешния неделен ден цените вероятно отново ще бъдат нулеви. Планираното пускане на още нови възобновяеми мощности в следващите месеци със сигурност ще задълбочи проблема.

Още от Built.bg:  "Лукойл" обмисля продажба на бизнеса у нас

Въпросът е как и доколко ще се отрази на крайните потребители?

Екип Built.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам