Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

И Вили Лилков е кандидат за кмет на София

Снимка: Фейсбук група:”Вили Лилков за кмет на София”

Проф. Вили Лилков заяви във Фейсбук, че приема да бъде кандидат-кмет на София, след като политици и интелектуалци са започнали подписка за издигане на кандидатурата за кмет на София на проф. Вили Лилков, бивш общински съветник и заместник-председател на Столичния общински съвет от 1999 до 2014 г., потвърди за БТА Иван Сотиров, бивш народен представител от СДС, който е един от включилите се в гражданската инициатива.

Първоначално 27 души сме се подписали, но много се присъединяват, коментира Иван Сотиров.  По думите му целта е десните хора и демократичната общност да гласуват за нещо истинско, а не да са изправени пред избор “кое е по-малкото зло” – кандидатура, която да им даде възможност да гласуват по съвест.

Във Фейсбук е създадена специална група “Вили Лилков за кмет на София”, където е публикувана подписката. От страницата на фейсбук групата става известно, че сред подписалите се под номинацията на Вили Лилков са Аня Пенчева, Богдана Карадочева, Ваньо Шарков, Васил Георгиев – Кръпката, Ивайло Цветков – Нойзи, Иван Лечев, проф. Йордан Бакалов, Михаил Вешим, Муравей Радев, Надежда Нейнски, Николай Ненчев, Петър Москов – председател на КОД (Консервативно обединение на десницата),Стефан Димитров, Стоян Радев и Теди Москов.

Професор по физика и доктор на науките, Вили Лилков е дългогодишен ръководител на катедрата по физика в МГУ “Св. Иван Рилски”, общински съветник и зам.-председател на Столичния общински съвет (1999 – 2014 г.) и народен представител в 43-ото Народно събрание. Лилков е съавтор е с Христо Христов на книгите “Бивши хора по класификацията на ДС” и “Погубената България”.

Още от Built.bg:  Кадри Симсон: Газохранилищата в ЕС са 58% пълни, рекордно ниво в историята на Съюза

В книгата си “Доблест и наказание – Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи” Вили Лилков разказва за съдбата на малко известни личности, защитници на българските евреи през времето на Втората световна война.

Ден след номинацията му Лилков публикува позицията си в социалната мрежа:

“Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика „Долу БКП“! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода”, написа проф. Лилков в профила си във Фейсбук. По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа.

И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата “Държавна сигурност”, създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си, посочва той.

“Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора”, пише проф. Лилков.

“Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения! Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена”, декларира той.

Още от Built.bg:  Банките в еврозоната отчетоха умерено облекчаване нa стандартите си за отпускане на жилищни кредити

Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца, завършва Лилков.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам