Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ICGB започна процедурата за сертифициране като независим оператор на преносна мрежа

Pipes Hydroelectricity Pipeline  - TitusStaunton / Pixabay

Проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB), която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България, започна процедурата за сертифициране като независим оператор на преносна мрежа, съобщиха от компанията. Съответните документи са подадени на 16 февруари и трябва да бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Аналогично заявление е подадено и към националния енергиен регулатор на Гърция  – РАЕ (RAE).

След въвеждането на интерконектора в търговска експлоатация, предвидено за юли тази година, Ай Си Джи Би ще бъде оператор на газопровода. Това изисква предварителна сертификация на компанията като независим оператор на преносна мрежа. Изпълнението на процедурата е законово задължение и е едно от условията на Решението за изключение от задължението за достъп на трети страни, за регулирани тарифи и за отделяне по собственост.

Процедурата по сертифициране като независим преносен оператор е една от ключовите административни стъпки, които предшестват въвеждането на газопровода в търговска експлоатация. Като бъдещ оператор, който ще изпълнява функции по пренос на природен газ, Ай Си Джи Би трябва да гарантира, че няма да допуска прилагане на неконкурентно или дискриминационно поведение. За тази цел е необходимо изграждането на нов управленски модел на дружеството, включително приемане на набор от корпоративни правила, политики и процедури и въвеждане на двустепенна система на управление с управителен съвет и надзорен съвет.

Снимка: ICGB

Националните регулатори на България и Гърция следва да разгледат и оценят наличието и практическия ефект на новите правила и процедури, предвидени да действат в проектната компания, след което да издадат съвместно решение за сертифициране. Решението се издава в срок до 4 месеца от подаването на документите и подлежи на преглед за становище от Европейската комисия. 

Още от Built.bg:  Еврокомисията прогнозира ръст на БВП в България

Максималният възможен срок на цялата процедура по сертифицирането е 6 месеца от датата на подаване. Предвид стратегическото значение на проекта IGB, акционерите на проектната компания разчитат на волята на националните регулатори заявлението да бъде разгледано при съкратени срокове. 

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Към средата на февруари над 85 процента от всички строителни дейности по линейната част и наземните съоръжения са завършили. Очаква се газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2022 г.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50 процента) и “Ай Джи Ай Посейдон” (IGI Poseidon), който също държи дял от 50 процента. Съакционерът “Ай Джи Ай Посейдон” e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) с дял 50 процента и италианската енергийна група “Едисон” (Edison SpA) със също 50 процента.

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира с цел да свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам