Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Игра на бордове”: Българският енергиен холдинг смени цялото ръководство на “Булгаргаз”

Снимка: БТА

Българският енергиен холдинг (БЕХ) смени цялото ръководство на “Булгаргаз”. Това става ясно от протокол от заседание на БЕХ, който е качен в Търговския регистър. Заседанието на Съвета на директорите на холдинга се е състояло вчера в 17.30 часа.

На заседанието на БЕХ е решено, че се освобождава изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Ангелов Павлов, както и останалите членове на борда – Светослав Танев Делчев, Диана Стоянова Бонева, Илиян Кирилов Дуков, Николай Атанасов Дончев.

В новия борд на дружеството са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов.

Министърът на енергетиката Александър Николов коментира пред БТВ, че преди няколко седмици е започнала проверка от страна на БЕХ. Вследствие на резултатите, както и някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването на България, от холдинга са взели това решение.

По думите му смяната на ръководството на “Булгаргаз” няма директна връзка с акцията на ДАНС. “По-скоро мисля, че решението е взето на изцяло рационален принцип и за това как може да стои дружеството и как би следвало да се управлява, особено с оглед запазване на обществения интерес”, добави Николов.

Министърът не коментира какво е установила проверката на БЕХ. Той само отбеляза, че БЕХ трябва да взема “рационални решения за дружествата под неговата шапка”.

Николов допълни, че е в допълнение на проверката е имало доста коментари дали е било възможно и как да се получават допълнителни количества природен газ от Азербайджан. Николов посочи, че е било получено писмо, което ясно потвърждавало, че допълнителни количества на конкретната точка, на която и към момента се получава, е възможно да бъдат доставяни.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Какво ще се промени в “Булгаргаз” след смяната на ръководството, времето ще покаже, заяви Николов.

Въпросът за смяната на ръководството е бил продиктуван от това какво е направено назад във времето и доколко общественият интерес е бил запазен. Според енергийния министър това ясно се виждало в сметките за топлоенергия.

“Вчера вечерта целият борд на “Булгаргаз” беше освободен в края на работния ден. Защо? Защото нямаме време за губене”, коментира премиерът Кирил Петков, който беше първият гост в първото издание на годишния форум за идеи “Стълбището” на Дарик радио.

Според него причината за настоящите цени на газа са грешни решения. Има световни пазари. Според мен са били взети едни решения, които вместо да направят цените да вървят надолу, те са направили тези цени да отиват нагоре.

И сме изпуснали едни възможности, които са довели до там, че на 1 януари те са казали – трябва да вдигнем с 30 процента цената на газа, коментира Кирил Петков.

Въпросът е, че имаме възможност за внос на руски и на азерски газ, обясни премиерът. Това, което аз бях уверен, е, че ние в момента можем да вземем азерски газ, посочи той. Петков разясни, че капацитетът през Неа Месемврия – съседната връзка, която е на двеста километра, може да се използва за вкрване на газ.

По някаква незнайна причина за мен не сме го направили, не само това, ами сме се отказали от тези количества за определен период от време и сме се оставили да купуваме само руската газ на много по-високи цени. Ето как се покачва цената на газа с 30 процента, допълни той.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

Премиерът каза, че очаква от новия борд на “Булгаргаз” най-малкото такива решения да не се взимат по този начин. Най-лесното е да вземаш грешни решения и след това да даваш сметката на някой друг, коментира той.

Според Петков КЕВР трябва да бъде работещ орган и да има истинска възможност да влезе в осъзнаването енергийните дружества какво правят и как ценообразуват.

Теменужка Петкова – бивш енергиен министър в две от правителствата на Бойко Борисов, е категорична, че става въпрос за сблъсък на лобита, а уволненията са незаконни.

“Този мандат се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна вълна и овладяване на ключови позиции в енергетиката”, каза тя пред Би Ти Ви.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам