Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ИКЕА увеличава цените

Шведският мебелен гигант ИКЕА (IKEA) ще увеличи цените средно с 9 процента заради нарастващите разходи за транспорт и суровини в контекста на инфлацията и проблемите с доставките, предадоха Ройтерс и Франс прес.

По-рано най-голямата мебелна верига в света съобщи, че наема повече кораби, купува контейнери и пренасочва стоки между складовете, за да се справи с нарушените вериги за доставка, но сега посочи, че вече се налага да прехвърли част от разходите върху потребителите, очаквайки сътресенията да продължат.

Собственикът на 90 процента от магазините на групата, “Ингка груп” (Ingka Group), отбеляза, че цените ще нараснат средно с около 9 процента на нейните пазари, с известни разлики по места в зависимост от различния инфлационен натиск, както и проблемите със суровините и веригите за доставки.

“За съжаление, за първи път откакто по-високите цени започнаха да засягат световната икономика, ще се наложи да прехвърлим част от увеличението на разходите върху нашите клиенти”, изтъкна в комюнике директорът по продажбите на дребно Толга Йончю.

Той допълни, че подобно на други сектори, ИКЕА продължава да се сблъсква със значителни затруднения с транспорта и суровините, които тласкат цените нагоре, а в близко бъдеще не се очаква това да спре. Като цяло увеличенията на разходите заради транспорта и поскъпването на доставките се усещат най-вече в Северна Америка и Европа.

Най-вероятно нарушенията в доставките ще продължат през по-голямата част от 2022 г., изтъква базираната в Нидерландия група.

“Ингка” притежава близо 400 магазина на ИКЕА, за разлика от друг основен холдинг на шведския гигант, “Интер Икеа” (Inter Ikea), който притежава марката и франчайза на марката по света.

Още от Built.bg:  Служебният кабинет с премиер Димитър Главчев встъпи в длъжност

Новината за увеличението на цените на ИКЕА идва в контекста на силно ускоряване на инфлацията по света, засилено от хаоса във веригите за доставки и недостига на основни стоки в световната търговия. Успоредно с това скачат и цените на суровините (дървесина, мед, стомана) и на енергията (бензин, газ, електричество).

В еврозоната инфлацията достигна 4,9 на сто на годишна основа през ноември, което е рекордно равнище от въвеждането на еврото през 1999 г. В САЩ цените са нараснали с 6,8 на сто миналия месец спрямо ноември 2020 г. – най-високото равнище от 39 години.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам