Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Икономичен “вятърен комбайн” генерира електричество от лек бриз

Докато системите за вятърна енергия могат да бъдат доста големи, учени от Нанянския технологичен университет (NTU) в Сингапур предлагат икономично решение в другия край на спектъра – малък “вятърен комбайн”, способен да генерира електричество дори от лек бриз, пише сайтът Ню атлас.

Разработеното от сингапурските учени устройство е достатъчно чувствително, за да улавя дори слабите вибрации на въздуха и да ги преобразува в електричество, генерирайки достатъчно количество за работата на малък сензор.

Устройството представлява своеобразен “комбайн за “събиране на въздушни вибрации”. Размерите му не надвишават 20 сантиметра.

Малкият “вятърен комбайн” работи на базата на трибоелектрична технология, която дава електрически заряд на различни материали.

Снимка: Наняски технологичен университет в Сингапур

Направените тестове са показали, че устройството може да събира енергия от лек бриз и да я превръща в 290 микровата електричество. “Вятърният комбайн” освен това може да съхранява генерираната електроенергия в случай на безветрие.

Разработчиците смятат, че технологията им може да се използва за захранване на светодиоди, носима електроника или сензори за температура на въздуха.

“Нашето изследване има за цел да реши проблема с липсата на неголеми устройства за по-целенасочени функции, като например захранване на малки сензори и електронни джаджи. Разработеният от нас “вятърен комбайн” служи и като потенциална алтернатива на по-малките литиево-йонни батерии, тъй като е самодостатъчен, изисква само периодична поддръжка и не използва тежки метали, които, ако не се изхвърлят правилно, могат да причинят екологични проблеми”, пишат изследователите в сп. “Mechanical Systems and Signal Processing”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам