Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Икономическият министър: Успяхме да защитим интереса на държавата по казуса с Пловдивския панаир

Това, което Министерството на икономиката и индустрията направи през последните няколко седмици, беше от една страна да спрем възможността Пловдивският панаир да продължи по курса, по който е поел в момента, така че да бъде защитен интересът на държавата и успяхме. Акциите на държавата в Пловдивския панаир няма да бъдат прехвърляни към частното дружество, те вече са обезпечени. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на пресконференция в Министерския съвет, на която премиерът акад. Николай Денков и министри представиха актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството.

Икономическият министър допълни, че предстои да се разработи ясна оздравителна програма, за да се гарантира, че в следващите години Панаирът ще продължи да функционира. Той подчерта, че по темата за панаира не става дума за това, че публично-частните партньорства са нещо лошо. По думите му в този специфичен случай, при който панаирът през последните години се е управлявал нефективно и вече генерирана над 100 млн. лева загуба, липсва ясна стратегия за развитието му, и е имало опасност да бъде загубен актив, който над сто години е бил вратата за българската индустрия към света. Богданов заяви, че трябва да се запази текущото предназначение на Пловдивския панаир както заради икономическия смисъл от развиването му, така и заради факта, че само в периодите на активната му работа на година той е бил посещаван от 70 – 100 000 души, а в изложенията са участвали стотици компании.

По темата за ремонтите на язовирите министърът заяви, че приоритет ще бъде гарантирането на безопасността на хората и уточни, че работата ще започне с акцент върху съоръженията с най-висок потенциален риск. Министърът съобщи, че отпуснатите първоначално от Министерския съвет средства за ремонта на язовири, които са в размер на 500 млн. лева, са изразходвани и по сегашния бюджет няма допълнителни средства, което значи, че тепърва ще трябва да се търси допълнителен ресурс, за да може да бъдат осъществени най-належащите ремонти.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство
Богдан Богданов, снимка: БТА

Сформирана работна група ще направи анализ на язовирите с най-належаща нужда за ремонт. Ще се направи и анализ на свършената работа до момента, защото по думите на министъра голяма част от свършеното е само на документи. Дори при десетте язовира, които по документи са предадени, при почти всички са констатирани сериозни технически проблеми и несъответствие на изпълнението на строителните работи, като за част от тези вече ремонтирани язовири ще трябва да се отпускат допълнителни средства.

Министърът каза, че в някои от случаите вероятно ще са нужни и законодателни промени, защото всички язовири са ремонтирани незаконно и допълни, че за завършените обекти с необходимото качество ще се предложи механизъм за узаконяването им, ако такъв съществува. Богданов напомни и за проблемите с нецелесъобразното разходване на средства, отпуснати за ремонтите на язовирите, в частност за водопровода за Перник, за закупените специализирани дронове, които още не са пристигнали в България – четири години след заплащането им без обществена поръчка.

Служебното правителство не направи нищо казуса с Пловдивския панаир, за да спре неговото вписване, каза премиерът по-рано днес на пресконференцията, като посочи, че министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов за един месец е намерил две възможни решения. Заведени бяха дела, които да стопират вписването в Търговския регистър на прехвърлянето на акциите, което дава възможност в момента да се преговаря и да се търсят възможности или да не бъде осъществено прехвърлянето, или ако това стане, да е при условие, че се запази дейността на панаира, посочи премиерът. Дейността на Панаира може да бъде дообогатена, но той да не бъде превърнат в поредния квартал на Пловдив, заяви Денков.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост
Пловдивски панаир, снимка: БТА

Друг наследен от служебното правителство проблем в ресора на икономическия министър, откроен от премиера, е свързан с ДКК и неремонтираните язовири и изчезналите по думите на министър-председателя вече над 600 млн. лева. Една от задачите на министъра е да раздвижи тази тема, защото не става дума само за пари, а как предпазваме жителите в редица региони на страна, чийто живот, здраве и поминък зависят от правилното функциониране на тези язовири, заяви Денков.

В програмата си до декември 2024 г. правителството изведе пет основни приоритета: присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 г., към еврозоната – от 1 януари 2025 г., овладяване на инфлацията, реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост, прозрачност при управлението на общинските проекти.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам