Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Икономическото доверие в еврозоната е на най-ниското си равнище от края на 2020 година

Икономическото доверие в еврозоната е достигнало най-ниското си равнище от края на 2020 г. заради по-слабото доверие сред потребителите, сектора на услугите и мениджърите в търговията на дребно и строителството. Това се посочва в данните от месечно проучване на ЕК, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Индексът на икономическото доверие се  е понижил повече от очакваното до 93,3 пункта спрямо 94,5 пункта преди месец. Това  е било най-ниското ниво от ноември 2020 г., когато индексът е бил 92,3 пункта. Очакванията бяха за 93,7 пункта.

Индексът на доверието в промишления сектор е намалял до -10,3 пункта през август спрямо – 9,3 пункта през предходния месец, което е най-слабата стойност от август 2020 г.

Индексът на доверието в сферата на услугите е бил 3,9 на сто, което е спад спрямо 5,4 на сто през юли.

С оглед на това, че анкетираните са по-песимистично настроени за бъдещото финансово състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация окончателният индекс на потребителското доверие е намалял до -16 пункта през август спрямо -15,1 пункта месец по-рано.

Заради влошаващите се оценки за миналата бизнес ситуация и обема на запасите, за които се смята, че надвишават нормалното равнище, доверието сред търговците на дребно се е понижило през август, след като се е подобрило миналия месец.

Индексът е намалял до -5 пункта спрямо -4,5 пункта през юли.

Доверието  в строителството е продължило низходящата си тенденция, отразявайки влошаващите се оценки за равнището на поръчките и очакванията за заетост. Индексът се е понижил до -5,2 пункта спрямо -3,6 пункта през предходния месец.

Още от Built.bg:  Общински съветници предлагат план за обновяване на Централната минерална баня в София

Показателят за заетостта се е свил до на най-ниското си равнище от април 2021 г. (102,1 пункта) заради не толкова оптимистичните планове за заетост в секторите на услугите и строителството и най-вече сред мениджърите в търговията на дребно, сочи проучването.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам