Бюлетин

Икономиките на страните от Европейския съюз забавят растежа

Икономиките на страните от Европейския съюз забавят темпа на своя растеж през тази година на фона на по-високите цени, слабото търсене на пазарите в трети страни на европейски стоки и услуги и повишаването на лихвените проценти. Това се казва в есенната икономическа прогноза за 2023 г. на Европейската комисия. 

ЕК обаче очаква икономическата активност в Европейския съюз постепенно да се възстановява през идните месеци, но ревизира надолу растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС спрямо предвижданията, отразени в нейната междинна лятна прогноза.

Прогнозата на ЕК е, че инфлацията ще се понижи до 2-годишен минимум в страните от еврозоната през октомври и ще продължи да намалява през прогнозния период, подчертава БТА.

Еврокомисията предвижда, че икономическият растеж на Евросъюза, и на еврозоната в частност ще се ограничи до 0,6 на сто през тази година. Това е с 0,2 процентни пункта на сто по-нисък икономически ръст спрямо междинната лятна прогноза на ЕК, когато тя предвиди той да се повиши с 0,8 на сто през 2023 г. През 2022 г. икономическият ръст в ЕС и еврозоната бе 3,5 на сто.

Спрямо междинната си лятна прогноза Европейската комисия понижава своето предвиждане за ръста на БВП на Евросъюза през 2024 г. (от 1,4 на сто на 1,3 на сто), както и на еврозоната (от 1,3 на сто на 1,2 на сто).

ЕК прогнозира, че икономическият растеж ще се повиши през 2025 г. в ЕС до 1,7 на сто, а само в страните от валутния съюз – до 1,6 на сто.

Комисията очаква икономическата активност да започне да се повишава постепенно на фона на възстановяване на потреблението на фона на стабилния пазар на труда, устойчивия ръст на заплатите и продължаващото намаляване на инфлацията.

Още от Built.bg:  Built анализ: Какво дават на България новите два блока на АЕЦ „Козлодуй“?

Еврокомисията предвижда реалният БВП на Германия да се свие с -0,3 на сто през 2023 г. (-0,4 при лятната междинна прогноза), а за Франция запазва прогнозата си за икономически ръст от 1 на сто през тази година.

ЕК очаква брутният вътрешен продукт на Полша да се увеличи с 0,4 на сто през тази година.

Еврокомисията прогнозира, че инфлацията ще продължи да се понижава през разглеждания период. Темпът на повишаване на цените в еврозоната се е забавил до 2,9 на сто през октомври, по предварителни оценки. Това е най-ниското му равнище от юли 2021 г.

Предвижда се инфлацията в страните от валутния съюз да спадне от 5,6 на сто през тази година, в съответствие с лятната междинна прогноза, до 3,2 на сто през 2024 г. (2,9 при предходния анализ) и 2,2 на сто през 2025 г.

ЕК очаква годишната инфлация в Европейския съюз да намалее от 6,5 на сто през 2023 г., в съответствие с междинната лятна прогноза, до 3,5 на сто през 2024 г. (3,2 на сто при предходния анализ) и 2,4 на сто през 2025 г.

Пазарът на труда в страните от ЕС е достигнал най-високото си историческо равнище, на база заетост, през второто тримесечие на 2023 г., посочва Еврокомисията.

През септември безработицата остава на равнище от 6 на сто, близо до рекордното ниското й ниво.

ЕК очаква равнището на безработица в Евросъюза да се запази на ниво от 6 на сто през 2023 г. и 2024 г. и да се понижи до 5,9 на сто през 2025 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам