Бюлетин

Икономисти прогнозират висока инфлация в световен мащаб през следващите няколко години

Източник: БТА/Снимка: AP

Икономически експерти от целия свят очакват нивата на инфлацията да останат високи през идните години. Това сочат резултатите от тримесечно проучване сред икономическите експерти, проведено от германския институт “Ифо” (ifo) и Швейцарския институт за икономическа политика.

Според проучването, изпратено до медиите, инфлацията в световен мащаб ще достигне 7 процента тази година, 6 процента догодина и 4,9 процента през 2026 година, посочва “Ифо” в прессъобщение.

Очакванията за 2023 г. и следващите няколко години на практика са идентични с тези, посочени в проучването, което бе проведено през първото тримесечие, отбелязва анализаторът от “Ифо” Никлас Потрафке.

Участниците в анкетата очакват инфлацията в САЩ са достигне 4,6 процента през 2023 г., във Великобритания – 7,6 процента, в Ирландия – 5,5 процента и 4,4 процента в Канада, както и 5,8 процента в Германия. Инфлационните очаквания за 2023 г. са доста под средното за света за Западна Европа (4,9 процента), Северна Америка (4,5 процента) и Югоизточна Азия (4,8 процента). Спрямо предишното тримесечно проучване тези цифри са надолу със съответно 0,4 на сто, 0,5 на сто и 0,3 на сто.

Сред регионите, за които се очакват особено високи инфлационни равнища, са Южна Америка (23,3 процента) и големи части от Африка.

Проучването е проведено в края на юни и началото на юли и обхваща 1405 участници от 133 страни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам