Бюлетин

Илон Мъск е подал молба за разрешение на дейност на компанията „Старлинк“ в Турция

Снимка: AP

Mилиардерът Илон Мъск е подал молба за разрешение за дейност на компанията „Старлинк“ в Турция. Това съобщи в профила си в социалната мрежа Екс заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян.

Очакваната стъпка от страна на Илон Мъск дойде от Турция. Компанията “Старлинк”, която предоставя сателитни услуги и е собственост на милиардера, подаде официална заявка за развиване на дейност в Турция, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

След внасянето на молбата днес проведохме продуктивна среща с представители на SpaceX в Управлението за информационни и комуникационни технологии, написа в акаунта си в Екс Йомер Фатих Саян.

Новината за искането на Мъск за развиване на дейност на „Старлинк“ в Турция идва няколко дни след срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с милиардера в Ню Йорк. По време на разговорите Ердоган предложи на изпълнителния директор на производителя на електромобили „Тесла“ (Tesla) изграждането на завод на компанията в Турция.

Мъск е посочил, че много турски доставчици вече работят с „Тесла“ и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия завод на компанията.

По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество и в областта на изкуствения интелект, и във връзка с комуникационната мрежа „Старлинк“ („Starlink“), съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам