Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Илон Мъск определи изкуствения интелект като една от най-големите заплахи за нашата цивилизация

Появата на чатбота “ЧатДжиПиТи” (ChatGPT) показва, че изкуственият интелект е станал невероятно напреднал – нещо, за което всички трябва да се тревожим. Това е казал американският предприемач Илон Мъск пред присъстващите на Световната правителствена среща на върха в Дубай, цитиран от Си Ен Би Си.

Изкуственият интелект е един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията“, е алармирал милиардерът, малко след като е говорил за развитието на “ЧатДжиПиТи” (ChatGPT), софтуер, който дава поразително близки до човешката реч отговори на потребителски запитвания.

“Той (изкуственият интелект – бел. р.) може да е както положителен, така и отрицателен и дава големи, големи обещания, големи възможности”, е казал Мъск, като е подчертал, че заедно с това представлява и голяма опасност за човечеството.

Ръководителят на “Тесла” (Tesla), “СпейсЕкс” (SpaceX) и “Туитър” (Twitter) е съосновател на компанията “Оупън Ей Ай” (OpenAI), американски стартъп, който разработи така наречения генеративен изкуствен интелект, чрез който функционира чатботът “ЧатДжиПиТи”.

Снимка: AP

Програмата е усъвършенствана форма на изкуствен интелект, задвижван от голям езиков модел, наречен “ДжиПиТи-3” (GPT-3). Той е програмиран да разбира човешките думи и да генерира отговори въз основа на огромни масиви от данни.

Според Мъск приложението “илюстрира на хората колко напреднал е станал изкуственият интелект”, който се развива от известно време, но “досега нямаше потребителски интерфейс, който да е достъпен за повечето хора”.

Докато автомобилите, самолетите и медицинските изделия трябва да покриват регулаторни стандарти за безопасност, за изкуствения интелект все още няма никакви правила или разпоредби, които да държат развитието му под контрол, е казал Мъск.

“Честно казано, мисля, че трябва да регулираме безопасността на изкуствения интелект”, е добавил той. По думите му регулациите могат да забавят леко развитието на изкуствения интелект, но това също може да е нещо положително.

Още от Built.bg:  Най-големият завод за улавяне на въглероден диоксид от въздуха отвори в Исландия

Мъск напусна борда на “Оупън Ей Ай” през 2018 г. и към момента не притежава дялове от компанията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам