Бюлетин

Има такова напускане: Защо депутати си тръгнаха от Слави

Депутатите Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков напускат парламентарната група и партията на „Има такъв народ“, заедно с министъра в оставка Радостин Василев. Това обяви пред медиите вчера Василев на специален брифинг на Националния стадион “Васил Левски”.

Аз в качеството си на министър на младежта и спорта, освен че съм подал своята оставка, не мога повече да подкрепям действията на лидера на “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов и свалям своето доверие от него, каза Василев в уводните си думи.

Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но ето, че дойде моментът, в който България ми е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер.

Ще напусна ИТН, аз съм един от учредителите на партията, с огромна тъга, защото през последните две години аз вложих цялата си енергия, сила, воля, знания, умения, средства, за да изграждам структурите на тази партия и да убеждавам хората през юли и през ноември в идеалите на партията, за това, за което гласуваха 2,5 млн. българи, добави Василев.

Снимка: БТА

Дойде моментът, в който за мое огромно съжаление, мафията проби в „Има такъв народ“.

Решението на г-н Трифонов да изтегли своите министри от кабинета, не е координирано с абсолютно никой, добави Василев. Вчера той два пъти излъга, че това нещо е споделяно с парламентарната група. Аз самият разбрах, че ще бъда изтеглен, половин час преди неговото изказване. Не съм виждал г-н Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали повече от година. Явно разбиранията ми за морал са различни, каза още Василев.

Изисква се огромна смелост, много колеги бяхме подложени под натиск, ние не сме петима депутати и един министър, ние сме много хора. Бяхме подложени на натиск, добави Василев. Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, Слави Трифонов никога не се е интересувал от своите депутати, той не ги познава, каза Василев.

При всичките ми срещи с него в мен все повече се задълбочаваше усещането, че за съжаление това не е парламентарен проект. ИТН е бизнес проект, заяви Василев.

Почти по същото време, пресконференция дадоха премиера Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и депутати от “Продължаваме промяната”.

Днес е един добър ден за правовата държава. Това заяви премиерът и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков по време на извънредния брифинг в Народното събрание. Петков благодари на народните представители от „Има такъв народ“, които заявиха, че напускат парламентарната група и партията, както и на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, който също заяви оттеглянето си от политическата формация, определяйки действията като проява на смелост и лоялност към държавата.

„Днес стана ясно, че вододелът е тук – между завзетата държава от мафията и България на свободните хора“, заяви Петков.

„Искам да благодаря за огромната смелост на Радостин Василев – министърът, който през последните шест месеца наистина се бореше с всички сили да пребори мафията в спорта, въпреки че нямаше подкрепа от антикорупционната комисия, заради нежеланието на Слави Трифонов и неговите няколко аватари да му помогнат“, каза още той.

„Мафията току що загуби коалиционния си партньор“, допълни още премиерът. По думите му в това Народно събрание ще има мнозинство, което казва „не“ на мафията.

Веднага след това пресконференция дадоха и от “Има такъв народ” . Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов пусна пред журналисти запис, за който твърди, че е от телефон разговор на министъра на спорта в оставка Радостин Василев с депутата Христинка Иванова.

Йорданов заяви, че Иванова не е на пресконференцията на тези хора, но е присъствала на „всички завери“, които са правени. „Отказвайки да отиде там, мутрата Радостин Василев й се обажда“, обясни той. След като Иванова отказва да се присъедини към Василев и петимата депутати, той й казва, че очаква тя да си подаде молбата за напускане на Народното събрание.

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов обяви късно снощи, в официалния си профил във фейсбук, че ще заведе дела срещу премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и министъра в оставка от квотата на ИТН Радостин Василев за „техните лъжи и внушения“.

„Днес чух няколко пъти, че аз съм мафията. Казаха го министър-председателят Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и – не знам като какъв да го определя – Радостин Василев. Съгласен съм, че в България всеки може да каже всичко за всеки, но трябва да носи отговорност за думите си. Навремето осъдих жълтите вестници заради лъжите им. Спечелих всички дела. Сега ще заведа дела срещу Кирил Петков, Асен Василев и Радостин Василев за техните лъжи и внушения. И, разбира се, ще ги спечеля. А сега вижте пресконференцията на “Има такъв народ”, която завърши преди малко. Срещу лъжите и клеветите стоят фактите“, пише Трифонов.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам