Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Има вероятност до края на годината да се приложи индексация на договорите, сключени с пътната агенция

Методиката за индексация на договорите в строителството и  спешната необходимост от изготвяне на единни указания за нейното прилагане, за да се избегне различното й тълкуване и прилагане от възложителите бе една от темите обсъдени на среща на министъра на финансите Росица Велкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков с представители на ръководствата на Камарата на строителите в България (КСБ) и Българска браншова камара “Пътища” (ББКП). Тя се състоя в Министерството на финансите, съобщиха от в. “Строител” – официалното издание на КСБ.

Строителният бранш постави и въпроса за осигуряването на финансов ресурс за индексацията. По отношение на казуса със задълженията към пътностроителните фирми, и след решението на Конституционния съд, беше разисквана възможността в най-кратки срокове да стартира разплащането на дължимите към тях суми.

Инж. Илиян Терзиев благодари на министрите за бързата реакция за организиране на съвместната среща, както и за заявеното желание от тяхна страна за намиране на решения на проблемите пред строителния бранш. Той апелира във всички работни групи, които се създават по различните казуси, да бъдат включени представители на Камарата.

На събитието присъстваха Ваня Стойнева, началник на кабинета на министъра на финансите, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Захари Христов, Иво Иванов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, Ирена Георгиева, изп. директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на дирекции на МРРБ и МФ, както и на  Програма „Околна среда“.

От страна на КСБ присъстваха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, членовете на УС на КСБ Стефан Тотев, инж. Иван Моллов, инж. Живко Недев, председателят на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД Любомир Пейновски, Ина Йорданова, юрист, и Рената Николова, прокурист и главен редактор на вестник „Строител“. От страна на ББКП взеха участие инж. Стефан Чайков, председател на УС на ББКП, и инж. Лазар Лазаров, изп. директор на ББКП.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

“Опитахме се да изясним проблемите и да начертаем план за тяхното поетапно разрешаване”, коментира  след срещата инж. Иван Моллов. Той приветства поетия ангажимент през следващата седмица работната група за изготвяне на указания за прилагане на Методиката за индексация на договорите в строителството да започне своята работа. По думите му има вероятност до края на годината да се приложи практически индексация на договорите, сключени с АПИ, като той изрази надежда да има такъв вариант и по Програма “Околна среда”, когато става въпрос за договори, възложени от общините. По отношение приложението на Методиката от страна на ВиК операторите – инж. Моллов изрази мнение, че към момента няма пречка за подписване на допълнителни споразумения по договорите по ЗОП, което е именно първата стъпка от приложението на индексацията, а може би и най-важната, с оглед стартиране не необходимите процедури с Управляващия орган.

Инж. Стефан Чайков коментира, че ангажиментите, които са поели МФ и МРРБ, са удовлетворителни. “От гледна точка на пътните строители съм доволен от срещата, защото се очерта ясен план какви действия да се предприемат от администрацията, така че каквото е възможно, да се разплати до края на годината. Ние ще продължим срещите си с АПИ, защото има още много оперативни въпроси, по които да работим”, посочи инж. Чайков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам