Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ин хаус поръчките – между необходимостта и заобикалянето на закона

Експертният съвет по Закона за обществените поръчки обсъди ин хаус поръчките, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

“Проблемите в областта на обществените поръчки са очевидни и се коренят основно в законодателството и неговото прилагане. Това са аспектите, на които трябва да се обърне специално внимание. Предприемането на мерки и конкретни действия е наложително, защото се извършват редица нарушения – най-често при т. нар. ин хаус поръчки. Нужно е да се определи къде е границата между функционалност и законност, между заобикалянето и нарушението на закона. Трябва да постигаме ефективност без да нарушаваме закона”, заяви министърът на финансите Валери Белчев по време на заседание на Експертния съвет за сътрудничество в областта на обществените поръчки.

На срещата са присъствали министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, на икономиката Даниела Везиева, на правосъдието Иван Демерджиев, заместник-министри и представители на политическите кабинети на министерствата на вътрешните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Сметната палата, Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Това е първото заседание на съвета в подобен формат и съобразно новите правила за функциониране, които дават възможност за изслушване на институции, министерства и възложители по теми, свързани с прилагане на разпоредбите на Закона за обществените поръчки.

За първи път темата бе отворена и дискутирана в Министерството на правосъдието през октомври, когато бяха предложени законодателни промени в Закона за обществените поръчки. Целта на съвета е да обсъди по-подробно предложенията и да разшири техния обхват.

“Що се отнася до ин хаус поръчките, аз считам, че трябва да се допускат при определени условия и критерии – да се определи конкретната нужда, цена и правилата за плащане, да се изследва и капацитетът на изпълнителя да реализира поръчката, но не неговата абстрактна възможност, определена на базата на една поръчка, а с оглед на поетите ангажименти”, заявява министър Иван Демерджиев.

Още от Built.bg:  Столичната община получава 33 имота от служебното правителство за Зеления ринг на София

Министр Виолета Комитова обясни, че по системата ин хаус МРРБ е раздало над 1,5 млрд. лева за автомагистрала “Хемус” и свлачища. “Смятам, че процедурата трябва да съществува, но при определени, извънредни обстоятелства. Необходимо е тези случаи да се прецизират”,  допълва тя.

Министър Даниела Везиева подчертава, че ин хаус възлагането съществува в цял свят, но практиката у нас показва, че ограниченията, поставени в закона, не се спазват.

“Трябва във фокуса им да попада само изпълнението на стратегическите цели и форсмажорните обстоятелства”, посочва министър Везиева.

По време на срещата са обсъдени различни казуси и проблеми, с които са се сблъсквали институциите в качеството им на възложители, необходимостта от промени в законодателната рамка, не на последно място, нуждата от поемане на адекватна отговорност, която да се понесе от всички страни, участващи в процедурите.

Министър Белчев е категоричен. че трябва да бъдат предприети експедитивни, систематични и синхронизирани действия на всички нива. “Необходимо е да очертаем план на действие и да намерим точните дефиниции на спешност, капацитет и контролен механизъм, които да послужат като отправна точка.

Да се определи отговорността на всяко звено и да се пристъпи към реално изпълнение, което да е разбираемо за обществеността, да е публично и ясно”, уточнява финансовият министър.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам