Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Служебният кабинет индексира строителните договори заради инфлацията

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и Камарата на строителите /КСБ/ в България започват реални стъпки за въвеждане на индексация в стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти в страната, съобщиха от Министерството.

Целта е по този начин да се отговори на повишаващата се инфлация, както и непрекъснато нарастващите цени на основните строителни материали и себестойността на строителната продукция.

Възможните мерки са обсъдили на среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Участвали са също инж. Благой Козарев – председател на Контролния съвет на КСБ, и адвокат Андрей Цеков.

От страна на Камарата са били представени данни от НСИ, Евростат и други източници, от които е видно, че от месец декември 2020 г. до месец ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите.

Най-фрапиращо е покачването на цената при металните изделия – арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември т.г., е от 57 на сто до 75 на сто, а средногодишната инфлация е вече над 42 на сто. Поскъпване с близо 64 на сто се наблюдава и при обработения дървен материал. При изделията от пластмаса с 31 на сто са поскъпнали тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация.

Ръководствата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Камарата на строителите в България (КСБ) заявиха, че мислят в една посока по много от темите, които бяха обсъдени на 1 номеври. Снимка: БТА

Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20 на сто, а изолационните материали отчитат ръст от над 53 на сто. С близо 57 на сто е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33 на сто рафинираните нефтопродукти, а с близо 36 на сто електрическата енергията. От Камарата прогнозират и ръст на цените на цимента и бетоновите изделия от догодина, заради по-висока цена на тока и природния газ, като при тях за сега повишението е от 11 на сто до 15 на сто. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия.

Още от Built.bg:  Строителство и ремонт на близо 145 км. пътища са започнати от МРРБ в мандата на служебния кабинет

Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в сектор “Строителство” към момента се очертава около 6-7 на сто. Същевременно националната статистика на България не поддържа специфични индекси на цените на строителните материали и себестойността на различните групи строежи и по този начин няма реална оценка на случващото се в сектора, коментират от Министерството.

Зам.-министър Граматиков е отбелязал, че с оглед увеличението на цените е необходима индексация на започналите договори със строителните фирми, особено по европрограмите, тъй като в противен случай съществува риск да се блокира изпълнението им. “Това ще бъде обществен проблем, за който трябват решения”, е посочил зам.-министър Граматиков.

Решено е било да бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали и групи строително-монтажни работи, както и строежи. По предложение на зам.-министър Граматиков експертите ще трябва да предложат и единни формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията.

За целта ще се ползва опита на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от българското законодателство.

Зам.-министър Граматиков е коментирал, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени необходимите предложения, които да се одобрят от следващото Народно събрание, както и да се приеме специално Постановление на Министерския съвет.

Според инж. Терзиев, това ще доведе до успокоение на бранша, който вече е в стрес как да изпълни договори, играни на търг при цени от 2019 г. Въвеждането на статистически индекси пък ще позволи по-добро планиране и прогнозируемост за бранша и държавата.

Още от Built.bg:  Проектокабинетът "Желязков": кои министри влизат в него

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам