Бюлетин

“Индипендънт”: Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна

Руският президент Владимир Путин е отслабен, но развръзката може да е опасна, пише в. “Индипендънт” в редакционна статия след събитията през уикенда в Русия.

Въпреки че непосредствената криза и опасността от гражданска война в Русия отминаха, това е опасен момент – не само за Владимир Путин, но също и за Украйна и нейните западни съюзници, изтъква британското издание.

Руският президент може и да не успее да възстанови в пълна степен властта си след драматичните събития от събота, когато Евгений Пригожин и бойците от частната военна компания “Вагнер” стигнаха на 200 км от Москва в знак на протест срещу начина, по който руското военно ръководство води войната в Украйна. Въпреки че Пригожин в крайна сметка се отказа от бунта си, за да не се стига до кръвопролития, не може да се каже, че има непосредствен победител в противопоставянето между Путин и неговия стар съюзник, пише “Индипендънт”.

Евгений Пригожин, снимка: AP

Макар повечето руснаци да разчитат на държавните медии като източник на информация, част от тях със сигурност ще се зачудят защо бойците от “Вагнер”, които бяха хвалени като герои заради участието си във войната в Украйна, изглежда се обърнаха срещу президента, който ги обвини в предателство. Възможно е същите тези руснаци да си дават сметка, че нямаше да се стигне до този хаос, ако Путин не бе наредил нахлуването в Украйна, което представя като необходимост в името на защитата на Русия от враждебни сили на Запад. Изведнъж Путин изглежда уязвим, а желязната му хватка върху властта – отслабена.

Макар Пригожин да обяви за свои врагове министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов, бунтът на “Вагнер” бе насочен и срещу върховния главнокомандващ Путин, за когото това се превърна в най-голямата заплаха от 23 години насам.

Още от Built.bg:  Снегопочистващите фирми, които не са се справили със задълженията си, ще бъдат санкционирани

Стратегията на Путин на принципа разделяй и владей, изразяваща се в намаляване на ролята на държавния апарат и в запълване на вакуума от частни армии например, се обърна срещу него. Руският президент обича да играе ролята на върховен лидер, който решава споровете, но той позволи на враждата между Пригожин и Шойгу да излезе извън контрол.

Сергей Шойгу, снимка: AP

Впечатляващо е, че Пригожин действа като свободен човек и че бойците му, които участваха в похода към Москва, няма да бъдат наказани. В миналото водачите на преврати в Русия са вкарвани в затвора или ги сполита по-лоша съдба. Историята показва обаче, че дори след неуспешни опити за преврат в Русия следват драматични промени.

Ако това обаче е началото на края на режима на Путин, развръзката може да е опасна, прогнозира “Индипендънт”.

В краткосрочен план драматичните събития в Русия може да създадат благоприятни условия за контранастъпление на украинските сили. Съботният бунт едва ли ще се отрази добре на бойния дух на руските войски, които и без това са деморализирани.

Снимка: AP

Кризата, с която се сблъска Путин, е възможност за украинския президент Володимир Зеленски, но може да се окаже и заплаха. Руският лидер все по-отчаяно ще се опитва да спре настъплението на Украйна и може да се изкуши да предприеме драстични мерки. Откакто бе разрушена Каховската ВЕЦ, в Украйна растат страховете, че Русия може да атакува Запорожката АЕЦ.

Не е ясно какъв ще бъде статутът на Евгений Пригожин в Беларус и каква роля ще изпълнява той там. Украйна се безпокои, че той може да оглави нападение срещу Киев от север, което би принудило украинските сили да се сражават на още един фронт.

Още от Built.bg:  Шест становища подкрепят законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие, осем са против

Що се отнася до Запада, той е изправен пред нерадостната действителност, че евентуалното падане на Путин от власт може да доведе до идването на още по-твърдолинеен лидер националист, който би прибягвал още по-активно до ядрени заплахи и би създал още по-голяма нестабилност и несигурност за целия свят, обобщава “Индипендънт”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам