Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Индия срещу вентилаторите с перки – войната, в която няма да има победител

Ангел Иванов, специално за built.bg

Али Фазал направи убийствена роля в „Трима идиоти”, направо самоубийствена… Неговият герой увисна на вентилатора в стаята си в общежитието, защото… не успял да завърши в срок дипломната работа. И все пак не очакваше такъв медиен интерес: „Бяхте толкова убедителен в този филм, вчера се самоуби поредният студент и ситуацията много напомня онази от лентата… Какво бихте казали на близките?”

Изгряващата звезда на Боливуд дори не подозирал, че превъплъщението му в Джой Лобо, епизодичен образ в лентата, ще му донесе такава слава. И тежка депресия, но не чак дотам, че сам да посегне на живота си. Сигурно покрай черните мисли и угризения от време на време са проблясвали позитивните картини на бъдещето, осеяно с червени килими и тлъсти хонорари, което е туширало психокризата…

Наскоро се възобнови най-странната война, която Индия е водила в историята си и то с почти нулев успех – тази срещу вентилаторите с перки по таваните на студентските общежития.

На фона на коронавируса и опустошителната последна вълна, която роди Делта, малко незабелязан остана проблем, който баба ви сигурно би определила като „бял кахър”…

Самоубийствата в местните университети не могат да се сравнят с хилядите погубени животи с COVID-19, но пък за сметка на това е на път да промени вътрешния дизайн на стаите в студентските общежития в огромната държава. Експертите се притесняват пък, че едно популярно решение пропуска по-широката картина на причините за трагедиите.

Е-mail, споделен от Индийския научен институт (IISc), елитна вековна индийска образователна институция, предизвика on-line дебат. Изтеклото съобщение, споделено от студентския съвет на института, споменава обявена 15-дневна офанзива за… премахване на всички вентилатори по тавана в общежитията в обширния кампус, разположен в 8-милионния южен индийски град Бенгалуру, повече познат у нас като Бангалор.

Целта на този ход била да се ограничи броя на самоубийствата на студенти. Те пък веднага реагираха със скептицизъм, че тази ексцентрична идея едва ли ще помогне да се реши проблема, основната причина за който е лошата грижа за психичното здраве на обитателите на кампуса. И това при наличието на Wellness център в студентското градче, който трябва да помага за душевното спокойствие на живеещите в него.

Още от Built.bg:  Франция след изборите: Три блока, нито един с мнозинство

През 2021-ва са регистрирани четири самоубийства (две за седмица), а през предходната – общо две. Демонтирането на вентилаторите вече започнало в някои от сградите, като перките се заменяли със стенни охладителни уреди.

Акцията стартирала въпреки проведена анкета сред студенти, която установила, че 90% от 305 отговорили не искат таванните вентилатори да бъдат заменени със стенни, докато 6% казали, че не им пука. Като добавка 88 от всеки сто казали, че не смятат „замяната на вентилатори на тавана с монтирани на стена да доведе до ограничаване на самоубийствата на студенти“.

От ВУЗ-а потвърдиха предприетата мярка и се оправдаха с „нарастващия академичен натиск“ върху студентите и произтичащото от това въздействие върху тяхното психично здраве, особено по време на пандемията.

„Действията ни се основават на препоръки, отправени към нас от експерти по психично здраве“, казват от института и добавят: „Една от тези препоръки е да се ограничи достъпът до всякакви средства за самонараняване в кампуса, което включва смяна на настоящите вентилатори на тавана в стаите”.

Допълнителна инициатива към демонтажа на уредите с перки била членове на ръководството „да се обаждат на отделни студенти, за да попитат как върви живота им и дали имат някакви проблеми”, а в добавка бил забранен и достъпа до тераси, покриви и открити части, които са удобни за потенциални самоубийци.

Самоубийствата в индийски топ университети доведе до протести и искания за разследване на първопричината, която варира от академични до социални фактори като кастова и религиозна дискриминация.

Индийският научен институт не е първият, който премахва вентилаторите на тавана, за да предотврати самоубийствата.

Снимка: Vikas Navaratna via Photography Lovers @ IISc Bangalore

През 2010 г. след поредица от подобни трагични инциденти сред студентите кампусът на Индийския технологичен институт (IIT) в северния град Канпур реши да замени тези уреди с подобни, но на… пиедестал.

Гениалната идея дошла от специален четиричленен екип, проучил самоубийството на 21-годишната студентка по урбанистика и инженерство Мадхури Сейл.

Още от Built.bg:  Built анализ: За 10 години некачествените горива са намалели 5 пъти

Акцията стартирала след като за пет години осем души се самоубили като петима от тях се обесили в стаите си в хостела. Ръководството дори опитало и неархитектурно решение – да се сложи край на разпределянето на единични стаи на студенти, тъй като питомците имали това право от втората година на обучението си.

С трагедията се заела комисия от трима професори и представител на студентския съвет. „Като заменим вентилаторите на тавана с такива на поставка можем да премахнем поне една опция за студентите, които са депресирани поради някаква причина”, констатирали четиримата.

Те се обявили и твърдо против даването на самостоятелна стая на студентите: „При редовно взаимодействие с колегите си в стаята те получават възможност да изразят емоциите си. Дори и да им се даде самостоятелна стая, стената между две такива стаи трябва да бъде съборена, така че студентите да получат желаното от тях пространство, както и компанията на състудент“, написали те.

Любопитна част от доклада било и предложението да се регулира Интернет пристрастяването чрез значително намаляване на скоростта между полунощ и 8 сутринта, така че студентите „да не изтеглят неща през това време“. Четирите умни глави обаче така и не установили защо Мадхури е посегнала на живота си.

През 2017 г. пък сдружение от около 700 общежития в Кота в Раджастан – известен с школите си за подготовка за изпитите за ВУЗ, обяви, че ще направи същото. Тогава за първи път се родила идеята за стенни вентилатори, а алтернативата била да се монтират пружини на таванните.

Тя включвала и допълнителна екстра – пружините не просто ще се разтегнат, ако студент се опита да се обеси на вентилатора, но ще изпратят и звуков сигнал до вътрешната охрана на сградата. Чудото на технологията било разработено от частна фирма в Гуджарат.

Две години по-късно IIT Madras, разположен в на юг в Ченай, представи устройство за предотвратяване на самоубийства, което ще предизвика падането на вентилатора, ако на него увисне товар над 40 килограма.

Още от Built.bg:  Разширяване на газопреносната си инфраструктура и на водородни проекти: Планът на"Булгартрансгаз" до 2033 г.

„Съжалявам, татко. Светът не е за мен. Това е твърде много, за да го понеса”, написал докторанта Аджай Шричандра, увиснал на вентилатора през август. „Живей по малко всеки ден, имаш само един живот.“ Това бяха последните няколко думи, открити в предсмъртно писмо от осем страници, написана от аспирант в Индийския технологичен институт, Хайдерабад (IIT-H).

Момчето беше намерено мъртво в стаята си в общежитието. На всеки час един студент се самоубива в Индия, като всеки ден се съобщават около 28 такива трагедии, според данни на Националното бюро за регистриране на криминалните случаи (NCRB).

Данните са стряскащи. Страната има едно от най-високите нива на смъртност от самоубийства в света и официалните данни на правителството показват, че това сред основните причини за смърт сред младите. 27,5% от населението на Индия, което вече е близо 1,4 милиард, е на възраст между 15 и 29 години.

Това прави около 385 милиона, което е повече от населението на Съединените щати. В Индия обесването е вторият най-често срещан метод за извършване на самоубийство след отравянето.

Парадоксалното е, че прапрадядото на вентилатора с перки е създаден именно по тези земи около 500 г. пр. н. е. Разбира се, по онова време шудрите (робите) са управлявали чрез кабели бавно помахващите листа от индийска палма над главите на древните брамини.

Днес обаче това е една войните, наред с тази срещу Пакистан, която огромната държава няма шанс да спечели…


Ангел Иванов е журналист със специализация в областта на международните отношения. От 2007 година е отговорен редактор „Информация” на Националното „Дарик” радио, работил във вестник „Дневен Труд”. Автор на коментарни текстове и анализи в периодични издания и електронни медии. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам