Бюлетин

Инфлацията на Балканите

От началото на тази година във всички страни на Балканите се отчита сериозно повишение на цените в много сфери. Инфлацията се дължи както на икономическа криза, изострена от пандемията от КОВИД-19, така и на нахлуването на Русия в Украйна. Руската инвазия и несигурността, свързана с възможната продължителност на конфликта, доведоха до рязко повишаване цените на редица продукти, включително на газа, петрола, зърното, олиото. В някои от страните бе отчетена невиждана в последните десетилетия “галопираща” инфлация.

ТУРЦИЯ

Инфлацията в Турция достигна невиждани в последните години стойности, като през март Турският статистически институт (Тюркстат) обяви, че е отчетена инфлация от 61,14 процента – най-високата годишна стойност на този показател от 20 години. По неофициални данни обаче инфлацията в страната е била над 100 процента. Още в края на миналата година в страната започнаха протести срещу поскъпването на цените и влошаването на стандарта на живот на турските граждани. На практика цените на много стоки се увеличават всеки ден.

Според данните на Тюркстат инфлацията през март е нараснала с 5,46 процента спрямо предходния месец. През март най-голямо бе повишаването на цените в транспортния сектор – с 99,12 процента, а увеличението на цените на хранителните продукти бе с 70,33 на сто.

На 1 април турската държавна енергийна компания БОТАШ обяви, че цените на природния газ за промишлени цели се увеличават с 50 процента, а за домакинствата с 35 на сто.

В опит да смекчи удара върху домакинствата правителството въведе намаление на данъците върху основните стоки и субсидира частично тарифите за електроенергия.

На 1 април ДДС за хигиенни препарати и памперси бе намалено от 18 на 8 на сто. Екипи на министерството на търговията тръгваха на проверки в търговските обекти във всички 81 турски окръзи. Търговците, които не са отразили намалението на ДДС на етикетите, са глобявани.

Макар ДДС за редица продукти в Турция да бе намалено, това не допринесе особено за спирането на растежа на цените.

Галопиращата инфлация в Турция идва след няколко поредни понижения на лихвените проценти в края на миналата година в съответствие с политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган, който иска да стимулира растежа, инвестициите и износа чрез поддържане на ниски разходи по заемите. Между септември и декември Централната банка намали лихвите с 5 процентни пункта, но през тази година те останаха непроменени на ниво от 14 на сто.

Лирата, която изгуби 44 процента от стойността си спрямо щатския долар през миналата година, се срина през декември до рекордното равнище от 18,41 лири за долар, което допринесе за значителното увеличаване на инфлацията.

В момента турските домакинства са изправени пред отслабваща покупателна способност на фона на обезценена турска лира, висок дълг, безработицатa и нарастващи цени на енергията, както през април 2002 г., когато турската инфлация бе 29,7 процента (в разгара на финансова криза в страната и малко преди партията на президента Реджеп Тайип Ердоган да се изкачи на власт).

РУМЪНИЯ

За рекорд на инфлацията на годишна база през март 2022 г. съобщи Националният статистически институт (НСИ) на Румъния миналата седмица. Данните сочат, че инфлацията през март 2022 г. е достигнала 10,15 процента спрямо същия месец на 2021 г. През февруари инфлацията на годишна база е била 8,53 процента, показва статистиката. Нехранителните стоки са поскъпнали с 10,86 процента, хранителните – с 11,20 процента, а услугите – с 6,53 процента, сочат данните на НСИ.

Потребителските цени през март са се увеличили спрямо февруари с 1,9 процента. Инфлацията от началото на годината (март 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 4 процента. Същевременно Националната банка на Румъния предупреди, че инфлацията вероятно ще нарасне през следващите месеци повече, отколкото беше прогнозирано. В прогнозата си от февруари банката очакваше инфлацията да достигне 11,2 процента през юни, след което да спадне до 9,6 процента през декември 2022 г.

Още от Built.bg:  Министерството на икономиката разработва стратегия за развитието на Международния панаир в Пловдив

Природният газ, горивата, картофите и олиото са поскъпнали най-много през последната година, а единственото поевтиняване (със 7,64 процента) е отчетено при електроенергията заради въведената правителствена схема за компенсиране на фактурите за енергия през студения сезон.

В интервала март 2021 г. – март 2022 г. цените на природния газ са скочили с 46,49 процента, на горивата – с 34,16 процента, на картофите – с 36,5 процента, а на олиото – с 32,33 процента. Други храни, които са поскъпнали съществено, са царевичното брашно – 24,35 процента, и пшеничното брашно – 21,47 процента.

Спрямо предишния месец зеленчуците и зеленчуковите консерви са поскъпнали с 5,85 процента, олиото – с 5,83 процента, маслото – с 5,10 процента. Нито едно поевтиняване не е отчетено в този период. Хранителните стоки са поскъпнали средно с 2,54 процента спрямо предишния месец.

СЪРБИЯ

Инфлацията в Сърбия през март се увеличи с 0,8 процента в сравнение с предишния месец и достигна 9,1 процента на годишна база.

Сръбското правителство прие наредба за ограничаване на цените на някои основни хранителни продукти  и на горивата, поради което цените се контролират, но това доведе до изчезване на някои стоки като олиото от рафтовете на магазините в  малките градове.

Собствениците на компаниите, търгуващи с петролни продукти в Сърбия, от своя страна заявиха, че наредбата за ограничаване на цената на петролните продукти, която е в сила до 30 април, би трябвало да се премахне и да се позволи свободно формиране на цените, за да се изключи възможността липси на пазара заради нерентабилния бизнес.

Преди Великден в Сърбия 10 яйца в магазините струват от 129 до 149 динара (2,12 -2,45 лева).

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

През март в Северна Македония бе отчетена рекордна годишна инфлация от 8,8 процента.

Според  опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ млякото през последните месеци е поскъпнало с 60 процента, а маслото и олиото със 100 процента.  Според заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски инфлацията в страната може да достигне 10 процента.

На 19 април в Северна Македония за пореден път поскъпнаха горивата, при бензинa поскъпването бе с 1,5 денар за литър, я при дизела с 2,5 денара за литър.

Кора яйца в страната в момента струва 280 денара (8,80 лева), а килограм агнешко – от 500 денара (15,72 лева) до 700 денара, пресните картофи са на цена от 55 (1,73 лева) до 70 денара  (2,20 лева) за килограм. Доматите са на цена 220 – 260 денара, краставиците – от 85 до 130 денара за килограм.

Яйцата се продават по 8-12 денара за брой, докато миналата година по същото време цената им беше  от 6 до 8 денара.

ГЪРЦИЯ

Гърция отчита най-високите нива на инфлация за последните 25 години. Според данни на националната статистическа служба ЕЛСТАТ през март тя е била 8,9 на сто. Месец по-рано тя е била 7,2 на сто.

Исторически максимум инфлацията в Гърция е отчетен през януари 1996 г., когато в страната още се използваше драхмата. Тогава показателят достига 7,2 на сто.

Притеснителен според експертите обаче е фактът, че още не се наблюдават белези за овладяване на ситуацията, тъй като цените на енергията, хранителните продукти и земеделските суровини остават високи.

Данни на ЕЛСТАТ показват, че токът е поскъпнал със 79,3 на сто, а природният газ с 68,3 процента. Най-голямо е увеличението на цените на олиото и зехтина – с 19,9 на сто, следвани от хляба и тестените изделия – 7,6 на сто, плодовете и зеленчуците – 13,6 на сто и млечните продукти и яйцата – 8,4 на сто.

При самолетните билети поскъпването е s 26,8 на сто, а при фериботните билети – s 16 на сто. Голямо е увеличението и при хотелите, където цените са скочили с 18,5 на сто.

Още от Built.bg:  МРРБ: БАН ще получи 9 милиона лева за сградно обновяване на три научни комплекса

КИПЪР 

Кипър също регистрира висока инфлация. През март тя е достигнала 7,1 на сто. За периода януари-март 2022 г. инфлацията е била 6,4 процента. При електроенергията поскъпването е с 31,9 на сто, а при петролните продукти – с 27,3 на сто.

Инфлацията на средиземноморския остров вече надскочи рекордните си стойности през 2008 година, сочат данни на националната статистическа служба КИПСТАТ.

ЧЕРНА ГОРА

Цените на потребителските стоки са нараснали с 9,7 процента през март на годишна основа спрямо 6,7 процента през февруари, сочат данни на черногорската статистическа  служба Монстат. Това е най-високото равнище на инфлация на годишна основа от юли 2008 година.

Най-голямо е поскъпването при хляба и зърнените изделия (34 процента), горивата и маслата за личен транспорт (34,6 процента), олио и масла (32,2 процента), зеленчуци (27, 5 процента), твърди горива (15,9 процента), млякото, сиренето и яйцата (14,6 процента).

На месечна основа инфлацията през март се е ускорила до 3,4 процента спрямо 1,5 предходния месец.

Поскъпването на основните продукти започна с растежа на цените на горивата. Заради ситуацията на политическа блокада, след като в началото  на февруари с вот на недоверие бе свалено правителството на Здравко Кривокапич, Черна гора не може да ограничи растежа на цените, които са рекордни за последното  десетилетие.

Според бюлетина на министерството  на капиталните инвестиции на Черна гора цените на бензина и дизела са сред най-високите в региона. Литър бензин Евросупер 95 струва 1,71 евро.

През март сдружението на производителите на яйца в Черна гора обяви, че ще увеличи цената на стоката си с 25 процента. Средната цена на десет яйца дотогава беше между 1,40 и 1,80 евро, а за домашните над две евро. Цената на яйцата варира от около две евро за десет до 4,5 евро за домашни яйца и 6,8 евро за био яйца.

ХЪРВАТИЯ 

Потребителските цени в Хърватия през март на годишна основа са се увеличили със 7,3 процента по данни на  хърватската статистическа служба. Това е най-високото инфлационно равнище от лятото на 2008 година. Спрямо февруари тази година инфлацията е нараснала средно с 2,1 процента.

Макар че правителството предприе определени стъпки за облекчаване на последиците за потребителите от покачващите се цени на енергията, поскъпването на енергоносителите и храните на световните пазари неизбежно ще им се отрази, посочват анализатори от “Райфайзен Банк“ (“Raiffeisen Bank”) в коментар към доклада на статистическия институт .

Цените на храните, включващи и безалкохолните напитки, са се увеличили с 10,3 процента на годишна основа, като допринасят най-много за годишния темп на растеж на индекса на потребителските цени. Очаквано, най-много е поскъпнал транспортът – с 14,4 процента, преди всичко заради цените на горивата.

Хърватският парламент прие изменения в закона за ДДС от първи април с цел да ограничи увеличението на цените за гражданите и фирмите. Измененията предвиждат намаляване на ДДС от 25 процента на 13 процента  за детски храни, олио, масло, маргарин, живи животни, прясно месо и колбаси, риба, раци, плодове, зеленчуци, яйца,  семена и разсад, торове и пестициди, храна за животни, както и на билетите за концерти, спортни и културни събития. Намален ДДС от 13 процента е въведен и при природния газ, отоплителната енергия, твърдите горива и хигиенни продукти.

Цената на кокошите яйце в зависимост от характеристиките им варира от 13 до 20 куни (3,4 лв. – 5,2 лв.)

СЛОВЕНИЯ

В Словения потребителските цени нараснаха с 5,4 процента на годишна основа през март спрямо 6,9 на сто през февруари. На месечна основа потребителските цени бележат спад от 1,1 на сто, след като през февруари се повишиха с  1,4 процента.

Повишаването на цените се дължи най-вече на скока на стойността на петролните продукти, отбелязва словенският статистически институт. Бензинът поскъпна с 30,3 на сто, дизелът – с 29,5 на сто.

Още от Built.bg:  ЕИБ финансира нови слънчеви електроцентрали с до 1,7 млрд. евро

Месечната дефлация се дължи главно на спада на цените на електричеството с 38,9 процента на месечна основа в резултат на временното държавно регулиране на тези цени от март, за да се предотврати рязкото поскъпване.

Храните през март са поскъпнали с 0,4 процента, докато през февруари поскъпването бе 2,1 на сто спрямо януари. На годишна основа растежът на цените на храните е близо 7 процента.

Анализаторите от “Ерсте банк” изтъкват, че инфлационният натиск ще остане изразен през 2022 година, отразявайки случващото се с цените на енергоносителите и суровините.

Десет яйца могат да се купят на цена от малко над едно евро до около 3,5 евро.

АЛБАНИЯ

Инфлацията в Албания нарасна на годишна база до 5,70 процента през март спрямо 3,90 процента през февруари 2022 г., сочат данни на албанския статистически институт (ИНСТАТ). Данните показват, че това е най-високата инфлация от април 2021 г. досега. Страната отчете рязко увеличение на цените в резултат на войната в Украйна, но още от есента на 2021 г. в Албания се наблюдава поскъпване на енергията и храните на фона на увеличение на цените на международните пазари, отбелязва международното издание ИнтелиНюз.

В сравнение с март 2021 г. в категорията на хранителните продукти най-много са поскъпнали олиото и мазнините – с 22,4 процента. Рязко скочи цената на слънчогледовото олио заради украинската криза, тъй като и Русия, и Украйна са големи производители на слънчоглед и се появиха опасения от недостиг, след като някои правителства в региона ограничиха износа.

Хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 15,8 процента на годишна база. Зеленчуците са увеличили цената си с 10,5 процента, млечните продукти – с 10,3 процента, а захарта, медът, конфитюрите, шоколадът и други сладки продукти – с 10,2 процента. Месото е поскъпнало със 7,1 процента.

В същия период транспортът е поскъпнал с 19,9 процента, храните и безалкохолните напитки – с 9,3 процента, алкохолните напитки и тютюнът – с 4,9 процента, а хотелите, кафенетата и ресторантите – с 4,5 процента, показват статистическите данни.

КОСОВО

Потребителските цени в Косово са скочили с 10 процента през март 2022 г. на годишна база след 7,5-процентно увеличение през февруари, сочат данни на Косовската статистическа агенция, цитирани от ТрейдингИкономикс. Това е най-високата инфлация от май 2011 г., като съществено поскъпване са отчели хранителните продукти и безалкохолните напитки (13 процента), транспортът (17,5 процента), мебелите и домакинското обзавеждане (4,3 процента), жилищата и комуналните услуги (15,7 процента). На месечна база цените са се увеличили с 2,7 процента след 1,1-процентно увеличение предишния месец.

Данни на агенцията, цитирани от Косовапрес, показват, че в сравнение с предходния месец най-много са се увеличили сметките за електричество – 13 процента, следвани от тези за газ – 11,4 процента. Растителните и животински мазнини са поскъпнали с 11,3 процента, алкохолните напитки – с 5,9 процента, а облеклата – с 4,9 процента. Цените на хляба и зърнените храни са се увеличили с 6,3 процента, на млечните продукти и яйцата – с 5,7 процента.

На годишна база електричеството е поскъпнало през март 2022 г. с 26,9 процента, хлябът и зърнените храни – с 23,0 процента, месото – с 9,6 процента, млечните продукти и яйцата – с 18,3 процента, а зеленчуците – с 14 процента. Цените на растителните и животинските мазнини са скочили с цели 43,1 процента.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам