Бюлетин

Инфраструктурни и енергийни проекти ще дискутира в Румъния премиерът Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков пристига днес  на еднодневно работно посещение в  Букурещ. В 11:15 часа той ще бъде посрещнат от румънския си колега Николае Чука пред главния вход на дворец „Виктория“ (Министерски съвет). Двамата ще разговарят на четири очи, а след това ще водят пленарно заседание на двете делегации. Очаква се към тях да се присъедини и европейският комисар по транспорта Адина Вълян.

Между двете страни ще бъде подписано споразумение за откриването на българо-румънска граница на ГКПП Русе – Гюргево – ферибот, съобщава тази сутрин Agerpress. Във фокуса на вниманието ще бъдат и други инфраструктурни и енергийни проекти от полза за региона, включително в контекста на войната в Украйна. „Още преди началото на конфликта с Кирил Петков разговаряхме за целогодишно използване на река Дунав за товарни превози“, коментира Николае Чука в навечерието на визитата на българския премиер в Букурещ. В началото на март румънският министър-председател очерта като приоритет и отварянето на газовия интерконектор между Гърция и България. В скорошно интервю за Digi24 Чука заяви, че това трябва да стане през юни.

В края на март, на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Югоизточна Европа, която се проведе в София, Кирил Петков и Николае Чука обсъдиха необходимостта от сътрудничество между двете държави, предвид последиците от конфликта. Преди да се срещнат в Букурещ днес, премиерите на съседните страни посетиха поотделно Украйна.

От началото на войната до 25 април тази година в Румъния са пристигнали 786 086 украински граждани. 4412 са поискали убежище. Сумата, която ще бъде необходима за покриване на разходите за настаняването им, е 208 млн. леи (около 42 млн. евро), показват първоначалните изчисления.

Още от Built.bg:  Тиери Бретон: България е важен партньор за отбранителната промишленост в Европа

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам