Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Ново архитектурно наследство” идентифицира ценни обекти, строени в София след Втората световна война

Изследване на общинското предприятие “Софияплан” и Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) идентифицира ценни образци на българската следвоенна архитектура на територията на Столична община, които могат да бъдат предложени за културно наследство, съобщиха от “Софияплан”.

Изследването е възложено от “Софияплан” на екип от УАСГ на базата на заложената в редица стратегически документи на Столична община нужда от целево изследване на този слой и определяне на значими образци от него, които да бъдат защитени със статут на културна ценност. То е част от дългосрочната едноименна инициатива “Ново архитектурно наследство” за идентифициране, защита и популяризиране на значими образци в българската архитектура, създадени след Втората световна война.

В резултат на проучването е изготвен йерархизиран дълъг списък с над 100 обекта, сред които има сгради, комплекси, градски структури и пространства, паркове, архитектурно-скулптурни ансамбли и други. Изготвена е селекция на потенциалните обекти с най-отчетливи качества на културно наследство, които в същото време са и в най-голям риск от загуба на ценността. Това са първите 22 обекта от списъка – 15 единични и 7 групови.

От тях за 15-те единични и за един групов обект са изготвени подробни аргументации за културна значимост по реда на Закона за културно наследство (ЗКН). Предложените режими не изключват възможностите за осъвременяване и развитие на обектите, а предлагат възможни бъдещи намеси, които да позволяват съхранение и използване на ценността му.

Сред идентифицираните обекти са НДК, комлекс от сгради на Ларгото, комплекс на държавна резиденция “Бояна”, хотел “Витоша” – “Ню Отани” /”Кемпински”/ “Маринела”, театър “София”, държавна резиденция в Банкя, зала “Универсиада”, Световен търговски център “Интерпред”, Министерство на външните работи и други.

Още от Built.bg:  Шест институции участват в проверката в данъчните складове на "Лукойл" у нас

Пълният йерархизиран списък и карта на всички идентифицирани над 100 обекта от този архитектурен слой на София са публикувани на https://sofiaplan.bg/portfolio/nkc/

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам