Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Инспекцията по труда започва проверки на строителни обекти в цялата страна

Construction time

Главна инспекция по труда започва проверки в цялата страна на строителни обекти в периода 24 април 2023 г. – 28 април 2023 г. като част от Европейската седмица на действието, организирана от Европейския орган по труда (ЕОТ). Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция ГИТ.

Инспекторите по труда в гр. София ще бъдат подпомогнати от командировани инспектори от други градове. След селското стопанство през 2021 г. и транспорта – през 2022 г., през 2023 г. ЕОТ ще съсредоточи своите усилия за повишаване на осведомеността за прилагане на трудовото законодателство в сектор „Строителство“.

От своя страна, Инспекцията по труда посвещава кампанията в Седмицата на действието на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа, тъй като строителството е една от най-рисковите по отношение на трудовия травматизъм дейности.

При проверките инспекторите по труда ще следят дали се спазват изискванията за безопасност и здраве при извършване на строително-монтажни работи, както и за възникването и осъществяването на трудовите правоотношения, вкл. и законосъобразното наемане на чужди граждани в България, тъй като секторът е рисков и по отношение прилагането на различните форми на недеклариран труд, както и на работата без трудов договор.

Строителството е сред акцентите в контролната дейност на Инспекцията по труда в последните години. През 2023 г. в плана на Агенцията отново е заложена специална мярка за сектора, тъй като той е с високи нива на трудов травматизъм, в т.ч. и по отношение на злополуки с летален изход и такива, водещи до инвалидност. Нагласата за пренебрегване на основни правила за безопасност при работа както от длъжностните лица, така и от работещите е сред основните причини за травматизма.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

Рисковият характер на строителните дейности като работа на височина, земни/изкопни работи, използване на повдигателни съоръжения и на тежка строителна механизация също допринасят за увеличаване на трудовите злополуки.

През 2022 г. в сектора са извършени 5585 бр. проверки. Установени са 29 112 бр. нарушения, от тях 19 411 бр. са по осигуряване на здраве и безопасност при работа. Случаите на работа без трудов договор са 808 бр., което е почти 24% от всички установени случаи.

Извършените проверки от контролните органи на Инспекцията по труда установяват, че най-честите нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са: неизползване на колективни и лични предпазни средства; липса на обучения и професионална квалификация за извършваните дейности; неосигурено обезопасяване на конструктивни отвори и конструктивни елементи; работа на необезопасени скелета; необезопасеност на изкопите; боравене с неизправни машини и инструменти; неправилни действия при внезапно спиране на електрозахранването; използване на нестандартни (самоделни) пособия; неподдържане на реда и чистотата на работната площадка, което е предпоставка за спъване и падане; самоинициирани действия за отстраняване на авария или на дефекти на машините и други.

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работниците, че липсата на трудов договор при трудов инцидент възпрепятства възможността им да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

Специален софтуер, разработен от Инспекцията по труда, помага на работниците и служители да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират. Софтуерът представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления – работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

Софтуерът е разработен по трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Инструментът за самооценка е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, която е партньор по проекта. Осигурен е и пряк път към него чрез банера „Провери дали работиш недекларирано“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам