Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Инспектират пътя за Рилския манастир след множество сигнали, че е опасен

Инспекция на пътя за Рилския манастир ще се състои утре – 21 октомври, съобщиха за БТА от манастира. В нея ще участват представители на Областното пътно управление, полицията, пожарната и областната администрация, каза областният управител на Кюстендилска област Александър Пандурски.

Както БТА писа, от Рилската света обител многократно предупреждаваха, че пътят до най-големия манастир в България – Рилския, е опасен за участниците в движението, заради неподдържането му. Според игуменът на манастира – Адрианополският епископ Евлогий, проблемът с поддръжката на пътя е от години. От Светата обител сигнализират постоянно институциите за непочистените канали, пълни с паднали камъни и скални късове, чието предназначение е да отвеждат дъждовната вода от склоновете на планината.

Снимка: Рилска Света обител

В началото на лятото беше извършено частично почистване на пътя, от град Рила до манастира, казаха за БТА от Агенцията “Пътна инфраструктура”. Въпреки това обаче пътуващи в района постоянно се оплакват, че отворените обезопасителни мрежи край пътя са предпоставка свличащите се от склона камъни да падат на пътя.

От управата на манастира твърдят, че пътния банкет от едната страна въобще не е почистен. Не се извършва и кастрене на клоните в по-високата част, което принуждава по-високите превозни средства да се движат в средата на пътя.

Все още не е завършено напълно и полутунелното съоръжение за укрепване и обезопасяване на срутището при 27-ми км на пътя. Предстои полагане на износващия пласт плътен асфалтобетон в участъка на срутището, хоризонталната маркировка и монтирането на новите пътни знаци. Там беше предвидено, след завършване на асфалтовите работи в отсечката, да бъде изградена контролно-измервателна система за проследяване на състоянието на съоръжението в процеса на експлоатацията му и монтирането на стълбове (репери), с помощта на които ще се наблюдават евентуални деформации. Към момента строителството е спряно, а движението в участъка се осъществява в условията на въведена временна организация.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам