Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Интел” строи два завода за над 20 милиарда долара

Снимка: BTA/AP

Американският гигант за полупроводнци “Интел” (Intel) обяви днес, че ще инвестираза строителството на два нови завода за електронни чипове в щата Охайо, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това се случва на фона на недостига в световен план на електронни компоненти, който засяга много промишлени отрасли.

Строителството на тези заводи, които ще бъдат разположени в близост до столицата на щата, Кълъмбъс, ще започне до края на годината. Производството на чипове би могло да стартира от 2025 г.

СНИМКА: BTA/AP: Президентът Джо Байдън с Патрик Гелсинджър, главен изпълнителен директор на Intel, в Белия дом, Вашингтон

За строителството на заводите ще бъдат ангажирани около 7000 души, а след като бъдат готови в тях ще бъдат наети около 3000 служители.

Предприетите от “Интел” действия ще помогнат да се изгради по-устойчива мрежа за доставки и да се гарантира надежден достъп до модерни полупроводници през идните години, заяви в комюнике шефът на групата Пат Гелзингър.

От автомобилната индустрия през смартфоните до видео игрите, редица сектори страдат от глобалния недостиг на електронни компоненти, голяма част от които се произвежда в Азия. Бумът в търсенето по време на пандемията създаде трудности, които принудиха компаниите да забавят производството си.

Изграждането на нови заводи, разположени по-близо до американските потребители, е едно от решенията, към което големите играчи в сектора смятат да прибегнат, отбелязва АФП.

Снимка: BTA/AP

Южнокорейският гигант “Самсунг” (Samsung) обяви през ноември, че иска да построи завод в Тейлър, щата Тексас, на стойност 17 милиарда долара. “Интел” обяви друга инвестиция от 20 милиарда долара за два нови завода в щата Аризона.

Новината за заводите в Охайо предшества едно много очаквано решение на калифорнийската група, което трябва да бъде оповестено през идните седмици. Тя трябва да обяви локацията в Европа, която е избрала за изграждането на завод за полупроводници, а като фаворит се очертава Германия.

Още от Built.bg:  Безвъзмездно финансиране от САЩ на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

Губернаторът републиканец на щата Охайо Майк Девайн изрази задоволството си, че “Интел” ще инвестира в щата.

“Новите заводи на “Интел” ще преобразят щата ни, създавайки хиляди добре платени работни места в Охайо, където ще се произвеждат полупроводници с жизненоважно стратегическо значение”, посочи той.

Белият дом също изрази задоволството си, че този голям производствен обект ще бъде изграден на американска земя.

Тази инвестиция е огромна победа за “Интел”, за американската промишленост и за американските потребители, които могат да очакват по-ниски цени, когато върнем у дома производството на полупроводнци, които захранват икономиката ни, заяви търговският секретар на САЩ Джина Раймондо.

Администрацията на Байдън иска да отпусне пакет от 52 милиарда долара, за да подкрепи научните изследвания и производството на полупроводници в САЩ. Миналата година текстът бе приет от Сената, но трябва да получи и одобрението на Камарата на представителите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам