Бюлетин

Интерконекторът Гърция-България се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод

Интерконекторът Гърция-България (проект IGB – “Ай Джи Би”) се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физическото свързване беше изпълнено с две златни заварки, свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП, само на няколкостотин метра северно от надземното съоръжение на интерконектора. Това съобщиха от  проектната компания “Ай Си Джи Би” (ICGB). Златната заварка представлява заваръчен шев, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това преминава през задълбочен безрарушителен контрол, за да се гарантира, че заварката е без дефекти, в съответствие със приложимите стандарти за качество.

Подготвителните дейности за връзката между двата преносни оператора отне няколко месеца на внимателно планиране и сътрудничество между екипите на проектната компания “Ай Си Джи Би” и ТАП. Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни проекта е ключов етап към завършването и началото на търговската експлоатация на интерконектора, планирани за тази година.

Снимка: БТА

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката, участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се считат за завършени. Следва процес по инсталиране и интегриране на системите за измерване и управление с ТАП, което ще позволи прозрачен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода Гърция – България.

При началото на търговската експлоатация на интерконектора, точката на свързване между ТАП и “Ай Джи Би”, ще поеме първоначално количество от 1 милиард кубични метра газ  годишно съгласно договора на “Булгаргаз”, посочват от “Ай Си Джи Би”. Количествата могат да бъдат допълнително увеличени до 3 млрд. куб. метра годишно, което е настоящият капацитет на газопровода.

Снимка: БТА

Интерконекторът има потенциал да увеличи максималния си капацитет до общо 5 млрд. куб. метра годишно предвид все по-нестабилната геополитическа ситуация, както и благодарение на отличната синергия на проекта с планираните и съществуващи терминали за втечнен природен газ в региона. Интерконекторът Гърция – България е единственият газопровод, който директно ще свърже българския газов пазар с Южния газов коридор.

Още от Built.bg:  Иван Шишков пред bTV: Сред неотложните задачи е магистрала „Струма“

Газопроводът ще бъде свързан и с газопреносната инфраструктура на българския национален оператор “Булгартрансгаз” в района на Стара Загора – в близост до втората газоизмервателна станция на интерконектора. Предвидена е и физическа връзка с преносната система на гръцкия оператор “ДЕСФА” (DESFA). Всички приготовления от страна на “Ай Джи Би” вече са завършени и се очаква “ДЕСФА” да предостави график за свързването през следващите седмици.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам