Бюлетин

Интерконекторът между Сърбия и България ще е готов до следващия отоплителен сезон

Директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза днес, че газовата връзка с България ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон, съобщават сръбските медии.

Към момента са закупени около 50 на сто от тръбите, а около 90 на сто от трасето е разчистено. Около 25 процента от тръбите са заварени и трябва да започне полагането. Отчуждаването приключи успешно, каза Баятович пред сръбската национална телевизия РТС.

По думите му няма да има проблем със завършването на сръбското трасе от Ниш до Димитровград. Според него българската страна ще направи първата заварка до 1 февруари. Баятович очаква интерконекторът, който ще свърже сръбската и българската газова система, да даде възможност за диверсификация.

Снимка: “Сърбиягаз”

Баятович отбеляза, че българският участък е по-лек и по-къс от този в Сърбия, допълва Танюг.

Директорът на “Сърбиягаз” коментира, че е добре, че има спад на цените на газа на борсата и обясни, че Сърбия има два милиарда кубични метра газ по петролната формула, която сега дава цена от 396 долара за 1000 кубически метра.

На 29 май сръбският президент Александър Вучич обяви, че в телефонни разговори с президента на Русия Владимир Путин се е договорил по основни въпроси на газовия договор между двете страни. По думите му тогава договорът ще бъде сключен за три години, като цената на газа ще се изчислява по петролната формула, което означава от 310 до 408 долара за 1000 куб. м. Вучич отбеляза тогава, че тази цена е най-добрата в Европа, припомня ТАСС.

Снимка: “Сърбиягаз”

Баятович каза пред РТС, че доставките на руски газ по „Турски поток“ се изпълняват безпроблемно.

Той допълни, че Сърбия има достатъчно транспортен капацитет и че всички компресорни станции са в перфектно състояние, а в хранилище в Унгария Сърбия има повече от 280 милиона кубически метра газ, докато в хранилището Банатски двор има 286 милиона кубични метра газ. Баятович увери, че Сърбия е енергийно осигурена.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам