Бюлетин

Интерконекторът с Гърция дава на България и други страни достъп до алтернативни доставки на газ от Каспийския регион

Утре, 1 октомври 2022 г., с официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде въведена в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция – България.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria – IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ. Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз. Интерконекторът ще свърже р.

Газопроводът е проектиран да свърже гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) както с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на Комотини, Гърция, така и с българската газопреносна система (“Булгартрансгаз” ЕАД) в района на Стара Загора. Общата дължина на съоръжението е 182 км, като на българска територия дължината е 140 км. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. м годишно, а максималният – до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. По договор с азерската страна страната ни получава 1 млрд. куб. м природен газ годишно.

Снимка: БТА

Междусистемната газова връзка Гърция-България се реализира от смесеното инвестиционно дружество “Ай Си Джи Би” (ICGB), регистрирано в България през 2011 г. с акционери “Български енергиен холдинг” ЕАД  с 50 процента и “Ай Джи Ай Посейдон” (IGI Poseidon), който също държи 50 процента. Съакционерът “Ай Джи Ай Посейдон” e дружество, регистрирано в Гърция с акционери гръцката компания Депа (DEPA International Projects) с дял 50 процента, и италианската енергийна група “Едисон” (Edison S.p.A), също с 50 процента. В съответствие с устава си “Ай Си Джи Би” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като финансира реализацията му, разпределя преносния му капацитет и получава приходите от преноса на природен газ. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка (110 млн. евро), оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ (39 млн. евро), Механизма за свързване на Европа (45 млн. евро) и собствени средства на акционерите в проектната компания “Ай Си Джи Би” АД.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев - новият кмет на София: Довчера бяхме политически опоненти, днес сме от една старна

БТА припомня, че в началото на 2015 г. Министерството на енергетиката разработи Пътна карта с разписан график на дейностите по проекта за изграждане на интерконектора Гърция- България.

На 16 септември 2022 г. бе обявено, че междусистемната връзка вече има Акт 15 за територията на България, който удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно, като строителят – гръцката компания “Авакс” (AVAX S.A.), го предава като реализиран обект на възложителя “Ай Си Джи Би” АД.

На 28 септември 2022 г., в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Деляна Панайотова връчи  официално на представител на независимия преносен оператор “Ай Си Джи Би” АД  Акт 16 – за разрешение за ползване на Междусистемната газова връзка Гърция-България, издаден от ДНСК на 27 септември 2022 г.  На 28 септември 2022 г. бе издадено и разрешение за експлоатация на интерконектора и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам